Declarația oficialului a fost dată pentru portalul Edupedu.ro și vine ca reacție la propunerea formulată ieri de Partidul Popular Maghiar. 
Formațiunea politică anunțase că va lansa un proiect pentru modificarea legislației din Educație, în așa fel încât Limba Română să nu mai fie studiată de elevii din cadrul minorității maghiare. 
Aceeași formațiune opinează că elevii maghiari sunt astfel discriminați, fiind obligați ca la examenele naționale să susțină o probă suplimentară, cu trimtere evidentă către proba de Limba Română.
Pe de altă parte,  Csaba Asztalos arată că este nevoie de o reformă a programei școlare, actuala fomulă nefiind capabilă să ofere elevilor competențe depline asupra studiului Limbii Române.
“Eu nu sunt de acord cu această propunere. Consider, însă, că actualul sistem de predare a Limbii și Literaturii Române la elevii cu limbă maternă minoritară trebuie să sufere modificări radicale, prin care să se urmărească însușirea competitivă a limbii oficiale a statului de către acești elevi”, a spus șeful CNCD.
Pe de altă parte, oficialul consideră că asemenea inițiative sunt mai degrabă contraproductive pentru minoritatea maghiară. 
”Astfel de inițiative nasc reacții negative din partea majorității, hrănesc stereotipuri și prejudecăți ale majorității față de minoritatea maghiară”, a conchis oficialul. 

 

 

Te-ar putea interesa și: