Evenimentul Zilei > Sport > Președintele Comitetului de Organizare a JO din Tokyo a demisionat. Declarațiile despre femei l-au costat postul
Președintele Comitetului de Organizare a JO din Tokyo a demisionat. Declarațiile despre femei l-au costat postul

Președintele Comitetului de Organizare a JO din Tokyo a demisionat. Declarațiile despre femei l-au costat postul

Președintele Comitetului de Organizare a JO din Tokyo a demisionat din funcție după ce scandalul provocat de remarcile sale sexiste la adresa femeilor a explodat.

Președintele Comitetului de Organizare a JO de la Tokyo a demisionat. Yoshiro Mori, preşedintele Comitetului de Organizare pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo, a renunțat la funcție. Decizia vine după scandalul provocat de afirmaţiile sale sexiste pe care le-a făcut săptămâna trecută, transmite AFP.

„Declaraţiile mele nepotrivite au făcut mult deranj (…). Doresc să demisionez din funcţia de preşedinte cu începere de azi”, a declarat Mori (83 ani).

El a făcut aceste declarații în cadrul reuniunii Comitetului Executiv al Tokyo-2020.

„Ce este cel mai important este să organizăm Jocurile în iulie. Nu trebuie ca prezenţa mea să devină un obstacol pentru obiectiv”, a mai spus Mori.

Informațiile despre posibilitatea ca Yoshiro Mori să demisioneze din funcție au început să circule prin presa niponă încă de joi. Mai multe surse apropiate președintelui comitetului de organizare dădeau ca sigură această decizie.

Președintele Comitetului de Organizare a demisionat

Care sunt motivele pentru care președintele Comitetului de Organizare a demisionat. Săptămâna trecută, Mori a declarat că şedinţele la care participă femei sunt prea lungi, deoarece acestora le vine greu să-și încheie intervenţiile.

„Consiliile de administraţie cu multe femei durează mult timp”, s-a plâns Yoshiro Mori.

El a făcut aceste declarații la o reuniune cu responsabili ai Comitetului olimpic japonez, în fața presei.

„Dacă măreşti numărul de membri executivi femei şi dacă timpul de luare a cuvântului nu este limitat într-o oarecare măsură, le este greu să termine, ceea ce este enervant”, a afirmat Mori.

Yoshiro Mori a continuat în același fel pe parcursul intervenției, iar acest lucru i-a adus numeroase critici. De alfel, acesta este recunoscut pentru gafele sale repetate încă de pe vremea când era premier al Japoniei, în 2000-2001.

„Avem şapte femei în comitetul de organizare (al JO de Tokyo – n. r.), dar ele ştiu să rămână la locul lor”, a mai spus Mori.

Consecințele unor declarații neinspirate

Peste 400 de voluntare pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice şi-au declinat angajamentele, conform presei locale. Comitetul organizator a primit peste 4.500 de mail-uri şi apeluri pe subiectul declaraţiilor preşedintelui Tokyo-2020. Două persoane au renunţat chiar să participe la ştafeta flăcării olimpice, a relatat agenţia Kyodo.

Starul tenisului nipon, Naomi Osaka, a declarat că aceste remarci provin de la un „ignorant”.

O petiţie online îi invită pe responsabilii Jocurilor Olimpice să nu stea cu braţele încrucişate în legătură cu acest scandal. Autorii săi au strâns, până joi, 146.000 de semnături.

Unul din sponsorii majori ai JO, gigantul auto Toyota, şi-a exprimat profundul dezacord pe marginea subiectului.