Evenimentul Zilei > Sport > Scandal în ajunul Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Remarcile deplasate l-au costat postul pe președintele Comitetului de Organizare
Scandal în ajunul Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Remarcile deplasate l-au costat postul pe președintele Comitetului de Organizare

Scandal în ajunul Jocurilor Olimpice de la Tokyo. Remarcile deplasate l-au costat postul pe președintele Comitetului de Organizare

Preşedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, Yoshiro Mori, va demisiona în urma scandalului provocat din cauza afirmaţiilor sale.

Scandal în ajunul Jocurilor Olimpice de la Tokyo! Preşedintele Comitetului de organizare a Jocurilor Olimpice de la Tokyo, Yoshiro Mori, va demisiona în urma scandalului provocat din cauza afirmaţiilor sale sexiste. Mori a  făcut o serie de declarații controversate săptămâna trecută, relatează presa niponă de joi, citată de agenţiile internaţionale.

Mai multe publicaţii japoneze, care citează surse apropiate de acest caz, au afirmat că Mori (83 ani) i-a informat pe responsabili de disponibilitatea sa de a demisiona. El s-a oferit să anunţe acest fapt în cadrul unei reuniuni a Comitetului Tokyo-2020, prevăzută pentru vineri. Olimpiada a fost amânată cu un an din cauza pandemiei.

Potrivit  TBS şi NTV, fostul fotbalist Saburo Kawabuchi, în vârstă de 84 de ani, ar putea fi numit în locul lui Mori. Kawabuchi deţine în prezent rolul onorific de primar al Satului Olimpic pentru JO 2020.

Mori: „Consiliile de administraţie cu multe femei durează mult timp”

Mori, fost premier al Japoniei, a declarat săptămâna trecută că şedinţele la care participă femei sunt prea lungi. Acestora „le este greu să-şi termine” intervenţiile. „Consiliile de administraţie cu multe femei durează mult timp”, s-a plâns Yoshiro Mori, la o reuniune cu responsabili ai Comitetului olimpic japonez, deschisă presei.

„Dacă măreşti numărul de membri executivi femei şi dacă timpul de luare a cuvântului nu este limitat într-o oarecare măsură, le este greu să termine, ceea ce este enervant”, a afirmat Mori. „Femeile au spirit de competiţie. Dacă una ridică mâna (ca să intervină – n. r.), celelalte cred că trebuie şi ele să se exprime. De aceea până la urmă vorbeşte toată lumea”, a adăugat el.

„Avem 7 femei în comitetul de organizare (al JO de Tokyo – n. r.), dar ele ştiu să rămână la locul lor”, a mai spus Mori. Fost prim-ministru al Japoniei între 2000 şi 2001, acesta a fost cunoscut pentru gafele sale repetate.

Reacții severe provocate de remarcile lui Mori: voluntarii și sponsorii s-au retras
Remarcile lui Yoshiro Mori au provocat indignare în Japonia şi peste hotare. Aproximativ 390 de voluntare pentru Jocurile Olimpice şi Paralimpice din cele 80.000 de persoane recrutate în total, şi-au declinat angajamentele. Comitetul organizator a primit peste 4.500 de mail-uri şi apeluri pe subiectul declaraţiilor preşedintelui Tokyo-2020. Două persoane au renunţat chiar să participe la ştafeta flăcării olimpice, a relatat agenţia Kyodo.

Petiții online pentru luarea de poziție

Lansată în urmă cu o săptămână, o petiţie online care îi invită pe responsabilii Jocurilor Olimpice să nu tolereze acest scandal a depăşit joi 146.000 de semnături. Starul tenisului, Naomi Osaka, a declarat sâmbătă că aceste remarci provin de la un „ignorant”. Totodată, unul din sponsorii majori ai JO, gigantul auto Toyota, şi-a exprimat profundul dezacord pe marginea acestui subiect.

Membrii Comitetului Executiv Tokyo-2020 se vor reuni vineri pentru a-şi „exprima opiniile asupra remarcilor făcute de Mori. Se vor discuta viitoarele iniţiative ale Comitetului organizator în materie de egalitate de sexe, se arată într-un comunicat.