Evenimentul Zilei > International > Președintele Chinei, criticat de un cadru al Partidului Comunist Chinez
Președintele Chinei, criticat de un cadru al Partidului Comunist Chinez

Președintele Chinei, criticat de un cadru al Partidului Comunist Chinez

A-l critica pe liderul de la Beijing, a cărei gândire este înscrisă în Constituția țării, înseamnă automat expunerea la mari riscuri.

Cu atât mai mult cu cât această ultimă critică vine din partea unei profesoare a Școlii de partid.

Este o nouă voce critică care s-a auzit în China. De această dată, este vorba despre un cadru al Partidului Comunist Chinez, o profesoară la Școala partidului, care s-a ridicat în față împotriva autoritarismului tot mai mare al președintelui chinez Xi Jinping.

Un afront de neconceput adus partidului unic, care a și eliminate-o din rândurile „tovarășilor” pentru atentat grav la „reputația țării”.

Totuși, se vede treaba că cel mai puternic președinte după Mao Zedong, Xi Jinping, este din ce în ce mai des ținta unor critici din sânul partidului. Ultima pe listă fiind profesoara Cai Xia, cadru al Partidului Comunist Chinez și care a predate timp de 30 de ani la Școala centrală a Partidului Comunist Chinez, centru de formare unde responsabilii chinezi sunt deprinși cu teoriile marxiste ale „unchiului Xi”.

Cai Xia îl acuză pe președintele chinez că a ucis partidul și țara, întărindu-și constant puterea.

Ea observă un partid care a devenit un „zombie politic”, incapabil să-l împiedice pe secretarul său general să domnească la nesfârșit asupra Chinei și subliniază atitudinea agresivă a propagandei chineze, care a făcut din lumea întreagă un inamic.

Cai Xia a avut șansa să ajungă în Statele Unite. Alții nu au avut acest noroc.

Aceste critici dure sunt extrem de rare în China lui Xi Jinping, mai ales că provin din interiorul partidului, dar Cai Xia spune că nu mai are nimic de pierdut de la demiterea sa.

Instalată încă din acest an în Statele Unite, ea spune că vrea să vorbească liber de acum încolo.

Epidemia de coronavirus care a apărut pe pământul chinez a fost un moment de cotitură pentru ea. Luna trecută, Xu Zhangrun , profesor de drept la prestigioasa Universitate Tsinghua, a fost arestat pentru că a denunțat opacitatea regimului în gestionarea crizei de sănătate.

În același timp, un alt cadru de partid, Ren Zhiqiang , face obiectul unei anchete interne pentru că l-a comparat pe președintele chinez cu un clovn.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.