Evenimentul ZileiSocialPreședintele Camerei de Comerț și exportul de lemne. „L-aș scoate din țară doar sub formă de masă, scaun, pat sau dulap”

Președintele Camerei de Comerț și exportul de lemne. „L-aș scoate din țară doar sub formă de masă, scaun, pat sau dulap”

Președintele Camerei de Comerț și exportul de lemne. „L-aș scoate din țară doar sub formă de masă, scaun, pat sau dulap”
Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, a explicat, miercuri, 28 septembrie, că destinațiile lemnului în România trebuie să fie doar două, energie și industria mobilei. În plus, el a precizat că ar scoate lemnul din România doar sub formă de masă, scaun, pat sau dulap.

Președintele Camerei de Comerț și Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, susține că „destinațiile lemnului trebuie să fie doar două: energie și industria mobilei. Personal, n-aș scoate din țară lemnul decât sub formă de masă, scaun, pat sau dulap”.

În plus, Daraban a mărturisit că se uită în fiecare final de săptămână la modul în care arată Portul Constanța și se întristează. Președintele CCIR vede bușteni neprelucrați și chiar cheresteaua pe care țara noastră o exportă. Astfel, el susține că trebuie să se lucreze mai mult în zona produselor cu valoare adăugată mare. În caz contrar, balanța comercială cu materie primă nu poate fi înclinată în partea favorabilă.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Dacă nu trecem la partea de procesare cu valoare adăugată mare, cu tot respectul și cu toată părerea de rău, nu o să echilibrăm balanța comercială, mai ales că ne uităm și cine face exportul în România. Probabil dacă nu ar fi capitalul străin ar fi o «vale a plângerii» în România vizavi de cifrele de la export. De bine, de rău, producătorii străini din România reușesc să să țină exportul românesc cât de cât la niște valori rezonabile”, a afirmat Daraban.

Care este deficitul României în industria lemnului

Șeful CCIR estimează că deficitul balanței comerciale a României va depăși în acest an 30 de miliarde de euro. Anul trecut, acest deficit a fost de 23,8 miliarde de euro. În acest context, Daraban a mai precizat că în cadrul instituției pe care o administrează îl interesează diplomația economică. Astfel, CCIR este atentă la deficitul balanței comercială a României.  Acest deficit s-a majorat constant, de la 18,3 miliarde de euro în 2020 la 23,8 miliarde de euro în 2021.

„Cred cu sinceritate că prefixul, anul acesta, va fi 3, adică 30 și un pic de miliarde de euro. De aceea, încercăm să ne îndreptăm pe zona economică din țară pe produse cu valoare adăugată mare”, a susținut Daraban. Camera de Comerț și Industrie a României și Asociația Industriei Lemnului – Prolemn organizează, în perioada 28-29 septembrie, conferința cu tema „Smart Green Industry: Potenţial verde pentru o industrie a viitorului”, informează Agerpres.


Accesează: