Mafia lemnului, vizată de polițiști. 146 de percheziții în București și alte 16 județe

Mafia lemnului, vizată de polițiști. 146 de percheziții în București și alte 16 județe sursă: arhivă

Sunt percheziții de amploare în acest moment în Capitală și în alte 16 județe din țară. Acțiunea polițiștilor vizează hoții de lemne.

Poliția a demarat 146 de descinderi astăzi, 28 septembrie. Ele au loc la depozitele mai multor societăți comerciale, la sediile ocoalelor silvice, dar și la domiciliile suspecților. Două grupări sunt în vizorul anchetatorilor. Ele sunt bănuite de evaziune fiscală, spălare de bani, defrișări ilegale și delapidare. Ilegalitățile s-ar fi întins pe parcursul a doi ani de zile.

Perchezițiile au loc pe raza municipiului București (1) și a județelor Alba (2), Bacău (1), Bihor (1), Bistrița Năsăud (1), Cluj (2), Constanța (33), Dolj (1), Harghita (1), Iași (4), Ialomița (1), Ilfov (1), Mureș (1), Neamț (4), Olt (1), Suceava (85) și Teleorman (6), la sediile sociale (39) și puncte de lucru (57) ale unor firme. De asemenea, au loc percheziții și la domiciliile persoanelor fizice, 33 la număr, presupus a fi implicate în activitatea infracțională. De asemenea, vor fi efectuate descinderi domiciliare la sediile unor ocoale silvice (17).

Anchetatorii fac controale economice

Totodată, vor fi efectuate 16 controale economice la punctele de lucru. Este vorba despre depozitele unor societăți comerciale. În plus, se vor pune în aplicare 61 ordonanțe prin care s-a dispus ridicarea de înscrisuri de la persoanele implicate în activitatea infracțională.

Ne puteți urmări și pe Google News

În urma cercetărilor a rezultat faptul că două grupări constituite pe raza județului Suceava controlează un număr de 20 de societăți comerciale, cu obiect principal de activitate în domeniul silvic. Mai mult decât atât, prin intermediul lor, în perioada 2019-prezent, ar fi fost efectuate diverse operațiuni ilicite în ceea ce privește lemnele de foc. Din documentele găsite de anchetatori s-a demonstrat că în urma unor tranzacții s-a produs infracțiunea de evaziune fiscală și spălare de bani.

Cele două grupări ar fi furnizat lemne cu evidențierea parțială a volumului și/sau valorii acesteia. În acest sens, în acord cu beneficiarii, plata ar fi fost realizată parțial prin virament bancar iar diferența, nefiscalizată, ar fi fost achitată în numerar prin intermediul unor persoane de încredere.

Ce s-a întâmplat cu banii

Din cercetări a reieșit faptul că banii rezultați au fost introduși într-un circuit cu caracter legal. Au fost alimentate conturile deținute de către alte societăți comerciale. Pentru documentarea activității infracționale, după efectuarea perchezițiilor domiciliare, echipele formate împreună cu organele de control din cadrul A.N.A.F. – Direcția Generală Antifraudă Fiscală și din cadrul Gărzii Forestiere, respectiv RNP Romsilva, vor efectua controale specifice și inventarieri ale materialelor lemnoase. Autoritățile vor lua măsurile legale cu privire la operațiunile derulate de societățile comerciale în domeniul silvic.

De asemenea, vor fi citați mai mulți martori în vederea audierii, activitățile urmând a fi desfășurate la sediul I.P.J. Suceava. Perchezițiile sunt efectuate cu sprijinul I.G.P.R., Direcţia de Investigare a Criminalității Economice, Direcției de Ordine Publică și Institutului Național de Criminalistică.

În plus, la anchetă vor participa și polițiștii din cadrul Serviciilor de Investigare a Criminalității Economice, de Ordine Publică, de Investigații Criminale, Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase, precum și Criminalistică ale I.P.J. Alba, Bacău, Buzău, Botoșani, Bihor, Bistrița Năsăud, Călărași, Cluj, Constanța, Dâmbovița, Dolj, Giurgiu, Harghita, Iași, Ialomița, Ilfov, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Suceava, Teleorman și Vrancea, informează Antena 3.