Prețul lemnului pentru încălzire va fi plafonat. Proiectul demarat de Ministerul Mediului

Prețul lemnului pentru încălzire va fi plafonat. Proiectul demarat de Ministerul Mediului sursă: arhivă

Coaliţia de guvernare a decis, joi, 15 septembrie, ca preţul lemnului şi al produselor din lemn utilizate pentru încălzire să fie plafonat la 500 de lei metrul ster. Plafonarea va dura pentru șase luni.

„Am decis plafonarea prețului lemnului pentru încălzire la 500 de lei metrul ster. Măsura se referă la Romsilva”, au explicat surse din interiorul Guvernului. De asemenea, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a anunțat, joi, 15 septembrie, că a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea prețului lemnului și al produselor din lemn utilizate pentru încălzire. Plafonarea ai dura timp de șase luni.

„În urma deciziei coaliției de guvernare de joi, 15 septembrie 2022, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a demarat procedura de elaborare a unui proiect de act normativ care are ca scop plafonarea prețului lemnului și al produselor din lemn utilizate pentru încălzire, pentru o perioadă de 6 luni. După elaborare, proiectul va fi supus aprobării Guvernului”, se precizează într-un comunicat transmis Agerpres.

Ce va mai prevede proiectul demarat de Ministerul Mediului

În paralel cu plafonarea prețului de vânzare a lemnului pentru încălzire, proiectul de act normativ va cuprinde și alte măsuri de protecție a cetățenilor. Printre acestea se numără limitarea temporară a exporturilor lemnului de foc și a produselor derivate pentru încălzire, atât la nivel intracomunitar, cât și în afara UE.

Ne puteți urmări și pe Google News

„În contextul crizei energetice pe care o traversează Europa, precum și a perspectivelor pe termen scurt și mediu, constatăm o serie de creșteri artificiale ale prețurilor la majoritatea materiilor prime utilizate drept combustibil pentru încălzire”, a explicat ministrul Mediului, Tanczos Barna.

De asemenea, el a mai spus că peste trei milioane de gospodării se încălzesc cu lemne de foc sau cu produse derivate în România. Astfel, ministerul pe care îl conduce a considerat că aceste categorii de cetățeni riscă să devină victimele unor majorări de preț nejustificate, în situații speciale și pe perioade limitate de timp.

Așadar, statul român are datoria să intervină și să blocheze posibilitatea apariției unor astfel de situații. „În prezent, specialiștii noștri lucrează pentru a stabili toate detaliile, pe care le vom prezenta în foarte scurt timp”, a mai spus Barna, potrivit Agerpres.