Shakira ar putea petrece opt ani în închisoare pentru evaziune fiscală. Un judecător spaniol a aprobat procesul

Shakira ar putea petrece opt ani în închisoare pentru evaziune fiscală. Un judecător spaniol a aprobat procesul Shakira riscă 8 ani de închisoare. Este anchetată din nou. Sursa: Arhiva EVZ

Un judecător spaniol a aprobat marți, 27 septembrie, procesul în cazul cântăreței columbiene Shakira. Ea este acuzată de evaziune fiscală. Procurorii spanioli au acuzat-o pe Shakira în 2018 că nu a plătit 14,5 milioane de euro impozit pe venitul realizat între 2012 și 2014. Procurorii au cerut o pedeapsă de opt ani de închisoare și o amendă uriașă.

Shakira, în vârstă de 45 de ani, a negat în repetate rânduri orice faptă care contravine legii. De asemenea, cântăreața a refuzat un acord cu autoritățile pentru a evita un proces. În acest context, femeia a precizat că preferă să fie judecată decât să accepte procedura prin care ar trebui să își recunoască vinovăția.

Data procesului nu a fost încă stabilită. Vedeta, care a denunțat anterior „o încălcare totală a drepturilor” sale și „metode abuzive” din partea Parchetului spaniol, s-a declarat ”încrezătoare că instanța îi va da dreptate”. Acesta a fost mesajul transmis, în vară, de consilierii artistei într-un comunicat de presă. Vedeta este acuzată de evaziune fiscală.

Acuzațiile aduse la adresa Shakirei

Parchetul din Barcelona o acuză pe interpreta pieselor „Hips Don't Lie”, „Waka Waka”, „Loca”, „Don't Bother” şi „La Tortura” că nu și-a declarat veniturile la Administrația fiscală spaniolă în anii 2012, 2013 şi 2014.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit actului acuzării, Shakira locuia în Spania din 2011. Este vorba despre anul în care relația ei cu fotbalistul Gerard Piqué de la clubul FC Barcelona a fost făcută publică. Totuși, artista și-a păstrat rezidența fiscală în Bahamas, un stat insular considerat un paradis fiscal, până în 2015.

Shakira are probleme și în viața personală

Shakira şi Gerard Piqué au împreună doi copii. Cuplul a anunțat că s-au despărțit în iunie 2022. Așadar, avocații Shakirei consideră că până în 2014 majoritatea veniturilor artistei proveneau din turneele sale internaționale și că ea nu locuia pe atunci mai mult de șase luni pe an în Spania. Aceasta este condiția cerută pentru ca o persoană să își stabilească rezidența fiscală în această țară.

Parchetul „se încăpățânează să ceară banii pe care i-am obținut în timpul turneelor mele internaționale și în timpul emisiunii «The Voice» din Statele Unite, o perioadă în care eu nu eram încă rezidentă în Spania”, a declarat vedeta pop într-un comunicat publicat în luna iulie de avocații ei. Cântăreața a mai precizat, de altfel, că a plătit deja suma de 17,2 milioane de euro fiscului spaniol. Așadar, nu mai are „nicio datorie față de Trezoreria Publică de mai mulți ani”, informează The Washington Post.