Evenimentul Zilei > Politica > Lucian Bode, vizită în Spania: România garantează securitatea a 2.070 de kilometri de frontiera externă a UE
Lucian Bode, vizită în Spania: România garantează securitatea a 2.070 de kilometri de frontiera externă a UE

Lucian Bode, vizită în Spania: România garantează securitatea a 2.070 de kilometri de frontiera externă a UE

Ministrul român de Interne, Lucian Bode, consideră că obiectivul primordial al României este intrarea în spațiul Schengen, după ce a petrecut mai bine de unsprezece ani respectând cerințele impuse, suferind „pierderi incomensurabile” din cauza indeciziei și vetourile diferitelor țări ale UE.

Ministrul de Interne Lucian Bode se află într-o vizită în Spania, unde a avut mai multe întâlniri, inclusiv cu ministrul de Interne al Spaniei, pentru a discuta despre Aderarea României la Schengen, sprijin reconfirmat de Spania pentru țara noastră. Ministrul a acordat și interviuri pentru EFE, EL Pais și The Diplomat. Este prima vizită a unui ministru de interne în Spania în ultimii 15 ani, pe lângă Schengen, s-a discutat și despre sprijinul României acordat Ucrainei.

„România este un furnizor de securitate la nivelul Uniunii Europene, care respectă obligațiile de a fi stat membru, dar din păcate nu beneficiază de drepturile de apartenență la spațiul Schengen, care stabilește libera circulație a persoanelor între 26 de țări europene”, a spus minisstru Bode într-un interviu acordat EFE.

Aderarea României la acest spațiu, împreună cu situația comunității românești din Spania, a fost una dintre principalele probleme pe care le-a abordat Bode în cadrul întâlnirilor pe care le-a susținut joi cu omologul său spaniol, Fernando Grande-Marlaska, și cu reprezentanții Garzii Civile și Poliției Naționale Spaniole
Alte subiecte discutate au fost colaborarea comună în eradicarea mafiilor ce fac trafic de persoane și solicitarea ca legislația să permită dubla naționalitate româno-spaniolă, potrivit ministrului român.

România garantează securitatea a 2.070 de kilometri de frontiera externă a UE

Ministrul de Interne a scos în evidență operațiunile ce s-au desfășurat în comun, prin schimb de informații, echipe și mijloace, ce au permis destructuratea unor rețele de trafic ilegal de persoane, droguri și vehicule. „Această colaborare trebuie să continue”, a spus Bode, care a subliniat că aceste tipuri de infracțiuni necesită un răspuns comun și că se lucrează deja la prevenirea și combaterea acestor rețele.

În ceea ce privește frontierele sale, România garantează securitatea a 2.070 de kilometri de frontiera externă a Uniunii Europene, a indicat ministrul român, pe lângă faptul că se ocupă de fluxul de migranți ucraineni.

Cu privire la aceștia din urmă, Bode a făcut bilanțul celor 2,4 milioane de persoane care au trecut granița cu România fugind din Ucraina de la începutul invaziei ruse din 24 februarie, dintre care 80.000 au rămas în țară, jumătate dintre ei fiind minori.
„Au trecut milioane de ucraineni și vă asigur că niciun cetățean nu a trecut granița fără a fi identificat, fapt care demonstrează siguranță atât pentru români, cât și pentru ceilalți cetățeni europeni”, a spus Lucian Bode.

Din cauza războiului de pe pământ european și a valului de migranți pe care România a început să-l primească din țări precum Afganistan, Turcia sau Siria, agenții Agenției Europene pentru Paza de Frontieră și Coastă (Frontex) și-au sporit prezența la frontierele românești, în special pe flancul de nord și nord-est, în zonele limitrofe cu Ucraina și Moldova.
Tocmai acestei ultime țări, care dorește să intre în Uniunea Europeană, Lucian Bode și-a arătat din nou sprijinul și dorința de a face parte din ceea ce el a numit „familia UE”, pe lângă faptul că protejează Moldova de vulnerabilitățile la care este expusă, cum ar fi dependenta in proportie de 95% de importurile de gaze rusesti