Anunțul făcut de Ministrul Apărării. România ar putea folosi „Iron Dome” pentru a se apăra. Acord pe cinci ani cu Israelul

Anunțul făcut de Ministrul Apărării. România ar putea folosi „Iron Dome” pentru a se apăra. Acord pe cinci ani cu IsraelulSursa foto: Arhiva EVZ

Vasile Dîncu, ministrul Apărării Naționale, a anunțat că a început discuțiile privind achiziționarea sistemului antirachetă israelian „Iron Dome”. Ministrul susține că România are șanse mari ca în viitor să se poată apăra cu un astfel de sistem.

Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a explicat că a început discuțiile cu omologii săi israelieni cu privire la achiziția sistemului antirachetă israelian „Iron Dome”. Ministrul a mai precizat faptul că în aceste momente, ministerul pe care îl conduce are în lucru un acord în domeniul securității pentru următorii cinci ani. Acordul urmează să fie semnat între România și Israel.

În plus, Dîncu a mai menționat că folosirea de țara noastră a acestor rachete antibalistice reprezintă o „aspirație” pentru el. „Am început procedurile pentru a discuta despre asta. Este o tehnologie nouă, aflată oarecum sub un embargo. Noi avem șansa ca în viitor să ne protejăm cu acest tip de rachetă antibalistică. Deocamdată suntem în lucru pentru a semna un acord în domeniul de securitate, avem un acord mai vechi. Lucrăm la un acord pe care îl vom face foarte repede și de-acolo vom începe să discutăm de aceste proiecte. Vorbim despre următorii 5 ani. Încercăm să revigorăm industria noastră de apărare”.

Ce spune Vasile Dîncu despre amenințările lui Vladimir Putin

În ceea ce privește ultimele amenințări ale lui Vladimir Putin privind folosirea armelor nucleare, ministrul îi liniștește pe români. Dîncu consideră că aceste afirmații nu influențează cu nimic realitatea războiului. Politicianul a oferit asigurări că încă de la începutul conflictului autoritățile române au fost vigilente.

Mai mult decât atât, ministrul, precum și alți analiști militari, susțin că anunțul liderului de la Kremlin este afirmarea neputinței în fața rezistenței armatei ucrainene. În plus, folosirea de arme nucleare nu este un pas chiar atât de ușor de făcut, a explicat ministrul.

”Până la urmă este un lucru foarte bine știut – nimeni nu poate folosi armele nucleare împotriva celuilalt, atât timp cât există un echilibru al acestor arsenale. De fapt, întreaga cursă a înarmărilor de 50 de ani a dus la un echilibru și la imposibilitatea de a folosi armele nucleare în această situație, decât cu riscul unui război distrugător care distruge omenirea”, a mai spus Vasile Dîncu la Digi24.