Ce spune Ministerul Apărării cu privire la informația că România ar urma să achiziționeze sistemul de apărare Iron Dome, din Israel

Ce spune Ministerul Apărării cu privire la informația că România ar urma să achiziționeze sistemul de apărare Iron Dome, din Israel Sursa: Facebook

După știrea publicată de Haaretz.com., în care susține că „România pare să fie prima țară europeană care este interesată să cumpere sistemul anti-rachetă Iron Dome”, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a confirmat interesul pentru sistemele de apărare israeliene.

România este foarte dornică să achiziționeze sistemul de apărare antirachetă Iron Dome, spun surse în urma vizitei ministrului român al Apărării, Vasile Dincu, în Israel. Dacă se va ajunge la un acord, România, membră NATO, va deveni prima țară europeană care va cumpăra sistemul, relata cum trei zile haaretz.com.

Contactat de publicația Haaretz, Vasile Dîncu nu a negat faptul că România este interesată de tehnica militară israeliană, dar a ocolit un răspuns clar la întrebarea dacă Armata Română dorește să cumpere Iron Dome.

Ministerul Apărării Naţionale (MApN): „În cadrul programelor de înzestrare a căror valoare estimată depășește 100 milioane de euro, pentru care Ministerul Apărării Naționale a solicitat și a primit aprobarea prealabilă a Parlamentului, este inclus și programul „Sistem integrat de arme SHORAD/ VSHORAD”.

Fondurile pentru finanțarea acestui program sunt planificate pentru perioada 2025-2030. Programul se află, la acest moment, în procedură de fundamentare, nefiind luate decizii cu privire la modul de desfășurare a achizițiilor”, este răspunsul oferit de MApN.

Ministerului Apărării Naționale (MApN) confirmă interesul pentru aceste sisteme de apărare

Aşadar, MApN a confirmat interesul pentru sistemele de apărare israeliene, achiziţiile fiind cuprinse într-un program de investiţii, dar fără să facă nicio referire la sistemul antibalistic israelian Iron Dome. Mai exact, MApN a răspuns doar că în cadrul programelor de înzestrare a Armatei Române există și intenția achiziționării unui „sistem integrat de arme SHORAD/ VSHORAD”, categorie în care se încadrează și Irom Dome, informează g4media.ro.

Generalul Daniel Petrescu, Șeful Statului Major al Apărării, spunea recent: „Ne preocupă să inițiem programul SHORAD/VSHORAD, adică a sistemelor de apărare antiaeriană cu rază scurtă și foarte scurtă de acțiune. Până la inițierea acelui program avem sistemele noastre Kub și Osa pe care le menținem în continuare în serviciu”.

Totul despre sistemul Iron Dome

Iron Dome este un sistem de rachete de apărare aeriană dezvoltat de două firme israeliene (Israel Aerospace Industries şi compania Rafael Advanced Defense Systems) cu sprijinul SUA și a companiei americane Raytheron. Israelul a investit 800 milioane 232 milioane de dolari în dezvoltarea sistemului, pe când Congresul american a alocat o sumă de patru ori mai mare.

Sistemul are trei componente: un radar care detectează rachetele care intră; un sistem de comandă și control care determină nivelul de amenințare și un interceptor care, în cazul în care sistemul stabilește că vieți umane sau infrastructura sunt în pericol, încearcă să distrugă racheta care vine înainte de a lovi.

Fiecare baterie de artilerie are propriul radar, propriul centru de comandă și control și lansatoare de rachete de interceptare Tamir. Fiecare baterie are câte trei lansatoare ce pot avea, fiecare, până la 20 de rachete Tamir. Radarul a fost dezvoltat de Elta, subsidiară a Israel Aerospace Industries. În prezent sunt active în Iron Dome 10 baterii, fiecare apărând un teritoriu de 155 de kilometri pătrați.