Evenimentul Zilei > International > România ar putea fi prima țară din Europa care cumpără sistemul de rachete Iron Dome. Prețul se ridică la 150 de milioane de dolari
România ar putea fi prima țară din Europa care cumpără sistemul de rachete Iron Dome. Prețul se ridică la 150 de milioane de dolari

România ar putea fi prima țară din Europa care cumpără sistemul de rachete Iron Dome. Prețul se ridică la 150 de milioane de dolari

Presa internațională a a scris că România ar putea deveni prima țară din Europa care cumpără sistemul Iron Dome din Israel. Deși ministrul apărării, Vasile Dîncu, a refuzat să dea detalii despre acest subiect, el s-a arătat dornic să încheie acorduri de cooperare cu Israel.

România va fi prima țară din Europa dacă va achiziționa acest tip de sistem din Israel. Însă, ministrul apărării din România a refuzat să dea mai multe detalii despre acest subiect.

„Dîncu a refuzat să discute despre Iron Dome, dar a spus că țara sa este nerăbdătoare să semneze acorduri de cooperare cu industria israeliană privind securitatea”, a scris publicația israeliană Haaretz.

Ar putea deveni România prima țară care achiziționează Iron Dome?

Prețul sistemului Iron Dome  se ridică la 150 de milioane de dolari, fiecare dintre rachetele sale interceptoare (TAMIR) costând aproximativ 50.000 de dolari.

Achiziționarea sistemului de rachete Iron Dome ridică însă anumite probleme. În primul rând, acesta este un sistem dezvoltat de Israel împreună cu SUA, drept pentru care ar fi nevoie și de un acord al americanilor. În plus, din motive de securitate, Israelul nu vine sistemul, după cum notează Defense România.

„Pe scurt, vânzarea Iron Dome poate fi comparată cu cea a F-22 în SUA”, a adăugat sursa citată.

Cel mult, poate fi vorba despre vânzarea unor componente, precum radarul Iron Dome, achiziție care a mai fost făcută și în trecut.

Care sunt țările care pot cumpăra sistemul Iron Dome

În ultima perioadă, Israelul s-a arătat interesat de vânzarea Iron Dome în alte țări, însă fără a oferi acces la tehnologiile care îl fac să funcționeze, deoarece astfel de informații ar putea fi folosite de inamicii țării pentru a învinge sistemul.

Informațiile apărute subliniau o intenție în a vinde sistemul țărilor precum Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Arabia Saudită și Azerbaidjan, însă ele au fost negate de Israel.

Iron Dome este un proiect comun israeliano-american, iar o vânzare către o terță parte nu poate avea loc fără aprobarea ambelor țări dezvoltatoare.

În anul 2018, mai multe informații asemănătoare apăreau în presă. Atunci se presupunea că România chiar a cumpărat sistemul de la Israel, iar acordul a fost semnat la București.