Câștig de cauză pentru Departamentul de Justiție al SUA. Poate continua examinarea documentelor confiscate din reședința lui Trump

Câștig de cauză pentru Departamentul de Justiție al SUA. Poate continua examinarea documentelor confiscate din reședința lui TrumpSursa: Dreamstime.com

Departamentul de Justiție din SUA poate continua să examineze documentele ce au fost confiscate lunile trecute din reședința Mar-a-Lago a fostului președinte Doland Trump. Decizia a fost luată de o Curte de Apel din Statele Unite.

O curte de apel din SUA a permis Departamentului de Justiție să continue investigarea documentelor clasificate, confiscate în timpul percheziției reședinței lui Trump din Florida.

Aceasta este o victorie pentru autoritățile judiciare în lupta lor juridică cu fostul președinte al Statelor Unite.

Astfel, Curtea de Apel a admis, miercuri, cererea Departamentului de Justiție de a opri un ordin care le interzicea examinarea documentelor confidențiale și îi obliga să le predea unui terț examinator.

Departamentul de Justiție al SUA a câștigat o luptă împotriva lui Trump

Investigatorii federali au susţinut că Trump ar putea pune în pericol securitatea naţională prin depozitarea de documente secrete la Mar-a-Lago, după ce a părăsit Casa Albă.

Luna aceasta, Aileen Cannon, judecătorul numit de Trump în districtul de sud al Floridei, a aprobat cererea fostului președinte de a analiza materialul confiscat de FBI din reședința sa.

În decizia pronunțată miercuri, pe care Trump o poate contesta, un complet de trei judecători a fost în dezacord cu unele argumente invocate de fostul președinte în acest caz.

Examinarea documentelor este în interesul public

Comisia pentru Curtea Federală de Apel a observat că Trump nu a furnizat nicio dovadă pentru a-şi susţine afirmaţiile potrivit cărora ar fi declasificat documentele.

În decizie s-a abordat și ideea conform căruia divulgarea documentelor ar putea aduce atingeri lui Trump, având în vedere că se vorbește despre informații sensibile.

În acest sens, s-a stabilit că permiterea autorităților să păstreze documentelor nu reprezintă faptul că ele vor fi divulgate. La rândul lor, judecătorii au scris că SUA „ar suferi un prejudiciu ireparabil” dacă guvernul nu ar putea accesa documentele clasificate și i se va cere să le predea comandantului special.

Completul format din cei trei judecători a adăugat că există un interes public puternic „de a se asigura că stocarea înregistrărilor clasificate nu a avut ca rezultat daune excepțional de grave la adresa securității naționale”, potrivit Financial Times.