Departamentul de Justiţie din SUA a publicat documentul elaborat de FBI în baza căruia a fost efectuată percheziţia în reşedinţa lui Donald Trump

Departamentul de Justiţie din SUA a publicat documentul elaborat de FBI în baza căruia a fost efectuată percheziţia în reşedinţa lui Donald TrumpSursa: arhiva EVZ

Departamentul de Justiţiei din SUA a publicat, vineri, o versiune redactată a unui document elaborat de Biroul Federal de Investigaţii (FBI) în baza căruia a fost efectuată percheziţia în reşedinţa fostului preşedinte Donald Trump, anchetatorii invocând presupusa prezenţă a unor documente secrete.

UPDATE:

Departamentul de Justiţie din SUA a publicat, vineri, o versiune redactată a unui document elaborat de Biroul Federal de Investigaţii (FBI) în baza căruia a fost efectuată percheziţia în reşedinţa fostului preşedinte Donald Trump, anchetatorii invocând presupusa prezenţă a unor informaţii secrete.

Trump a declarat că dorește să vadă documentul pus la dispoziția tututor, inclusiv la dispoziția guvernului federal, iar un consorțiu de organizații media a insistat, de asemenea, pentru eliberarea declarației pe propria răspundere, invocând interesul public.

Documentul elaborat de FBI a fost redactat astfel încât să fie acoperite informaţii despre sursele utilizate în investigaţie şi despre metodele de lucru, după ce o instanţă judiciară a aprobat cererea Departamentului Justiţiei de secretizare a acestor date.

Documentul elaborat în cadrul investigaţiei FBI arată că 14 din cele 15 cutii recuperate la începutul anului de la Donald Trump de către Administraţia Naţională a Arhivelor şi Informaţiilor (NARA) conţineau 184 de documente clasificate din categoriile „date confidenţiale”, „secrete” şi „ultrasecrete”.

Aceste documente, dintre care unele sunt scrise de Donald Trump, au fost obţinute în ianuarie, după ce Administraţia Naţională a Arhivelor şi Informaţiilor (NARA) a cerut returnarea pentru că rămăseseră în reşedinţa lui Donald Trump din Mar-a-Lago, Florida, după încheierea mandatului de preşedinte, conform cotidianului The Washington Post.

Pe baza documentului care confirma prezenţa informaţiilor clasificate, anchetatorii FBI au cerut mandat de percheziţie la reşedinţa lui Donald Trump, iar percheziţia a avut loc pe 8 august. Donald Trump a cerut publicarea tuturor documentelor invocate pentru emiterea mandatului de efectuare a percheziţiei la reşedinţa sa.

Agenţii FBI au colectat 33 de articole în cursul percheziţiei efectuate în reşedinţa lui Donald Trump, inclusiv 11 seturi de documente clasificate. Însă Trump susţine că documentele fuseseră declasificate de el în timp ce era preşedinte. Investigaţia este separată de cea privind violenţele produse la sediul Congresului pe 6 ianuarie 2021, potrivit Mediafax.

Știre inițială:

Potrivit unui raport publicat de Subcomitetul select al Camerei Reprezentanților responsabil de gestionarea crizei Coronavirusului, administrația lui Trump a militat pentru reautorizarea hidroxiclorochinei. Acest medicament era utilizat în mod normal pentru tratarea malariei și a lupusului.

Acțiunea a venit în contextul în care FDA a eliminat de urgență autorizația medicamentului, deoarece datele au arătat că acesta era ineficient împotriva Covid-19 și putea duce la efecte secundare periculoase.

Presiuni ar fi fost puse de oficiali de rang înalt ai Casei Albe și asupra deciziei FDA de a autoriza plasma de convalescență.

Administrația Trump a încercat să blocheze răspândirea datelor legate de Covid-19, înainte de alegeri

 De asemenea, administrația Trump ar fi încercat să blocheze organizația să colecteze date referitoare la siguranța vaccinurilor împotriva coronavirusului și să le facă publice înainte de alegerile prezidențiale din 2020.

„Constatările Subcomitetului Select, potrivit cărora oficialii Casei Albe conduse de Trump au căutat în mod deliberat și repetat să influențeze activitatea științifică a FDA în ceea ce privește tratamentele și vaccinurile împotriva coronavirusului în funcție de voința politică a Casei Albe, reprezintă încă un exemplu al modului în care administrația anterioară a acordat prioritate politicii în detrimentul sănătății publice”, a declarat democratul Jim Clyburn, liderul majorității din Camera Reprezentanților, care prezidează și el subcomitetul.

Raportul se concentrează în mare măsură și asupra lui Peter Navarro, un fost consilier comercial al lui Trump, care a lucrat la strategia administrației împotriva coronavirusului.

S-a încercat compromiterea lui Anthony Fauci

Navarro ar fi colaborat frecvent cu Steven Hatfill, profesor adjunct de virologie la Universitatea George Washington.

Cei doi au încercat să preseze FDA pentru a autoriza din nou hidroxiclorochina, după ce agenția a retras-o în 2020.

În plus, Hatfill și Navarro au încercat să discrediteze alți oficiali proeminenți din domeniul sănătății care s-au pronunțat împotriva utilizării hidroxiclorochinei, inclusiv pe Anthony Fauci, directorul Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase.

Conform raportului, Hatfill a insistat pentru îndepărtarea lui Fauci pe tot parcursul toamnei, spunându-i lui Navarro în septembrie: „Chiar trebuie să vă gândiți la ce se va întâmpla probabil în următoarele două luni dacă acest mic idiot și planul său de tratament Covid nu sunt concediați”, potrivit politico.com.

Ne puteți urmări și pe Google News