Cei care au avut Covid-19 sunt supuși unor riscuri mai mari de „ceață” cerebrală și demență, chiar și la doi ani după ce au contactat virusul. Ce au aflat cercetătorii

Cei care au avut Covid-19 sunt supuși unor riscuri mai mari de „ceață” cerebrală și demență, chiar și la doi ani după ce au contactat virusul. Ce au aflat cercetătorii Demență. Sursa foto: Arhiva EvZ

Cei care au avut Covid-19 sunt supuși unor riscuri mai mari de „ceață” cerebrală și demență, chiar și la doi ani după ce au contactat virusul, arată o nouă cercetare. Potrivit datelor, cei care au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2 sunt mai predispuși la boli psihotice decât cei care au suferit de alte infecții respiratorii.

Un nou studiu arătă că cei care au fost infectați cu COVID-19 suferă de „ceață”a creierului, de demență și psihoză, chiar și la doi ani de când au contactat virusul.

Milioane de oameni care au fost infectați cu virusul SARS-CoV-2 se confruntă în continuare cu un risc mai mare de afecțiuni neurologice și psihiatrice, inclusiv ceață cerebrală, demență și psihoză, chiar și la doi ani după boală, în comparație cu cei care au avut alte infecții respiratorii.

De asemenea, cercetarea mai sugerează că persoanele care au avut COVID-19 se confruntă cu un risc crescut de anxietate și depresie, simptome care însă dispar la două luni de la infectare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Coronavirus, legături cu afecțiunile neurologice și psihiatrice

Au apărut tot mai multe dovezi că persoanele care supraviețuiesc bolii se confruntă cu riscuri crescute de afecțiuni neurologice și psihiatrice. De la începutul apariției virusului, aproape 600 de milioane de cazuri de Covid-19 au fost înregistrate în întreaga lume.

Studiile anterioare au arătat că oamenii se confruntă cu riscuri mai mari de afecțiuni neurologice și de sănătate mintală în primele șase luni după infectarea cu COVID-19.

Până acum, însă, nu au existat date clare la scară largă care să examineze riscurile pe o perioadă mai lungă de timp. Noul studiu, realizat de Universitatea din Oxford și Institutul Național de Cercetare în Sănătate și Îngrijire, Centrul de Cercetare Biomedicală pentru Sănătate din Oxford, a analizat 1,28 milioane de cazuri de Covid-19 pe parcursul a doi ani.

 „Descoperirile aruncă o lumină nouă asupra consecințelor pe termen lung asupra sănătății mentale și a creierului pentru persoanele care au fost infectate cu Covid-19. Rezultatele au implicații pentru pacienți și serviciile de sănătate și evidențiază necesitatea unor cercetări suplimentare pentru a înțelege de ce se întâmplă acest lucru după Covid-19 și ce se poate face pentru a preveni apariția acestor tulburări sau pentru a le trata atunci când se întâmplă”, a menționat medicul Max Taquet, cel care a condus cercetarea.

Efectele după infectarea cu COVID-19 sunt mai de durată decât după alte infecții respiratorii

Cercetarea a arătat că riscul unor alte afecțiuni neurologice și de sănătate mintală a rămas mai mare după Covid-19 decât după alte infecții respiratorii.

Astfel, adulții în vârsta de 64 de ani sau sub și care au avut Covid-19 au fost supuși unui risc mai mare de ceață cerebrală (640 de cazuri la 10.000 de persoane) în comparație cu cei care aveau alte infecții respiratorii (550 de cazuri la 10.000 de persoane).

De asemenea, la cei în vârstă de 65 de ani și peste această vârstă, și care au avut Covid-19, a existat o apariție mai mare a ceații cerebrale (1.540 de cazuri la 10.000 de persoane), a demenței (450 de cazuri la 10.000 de persoane) și a tulburărilor psihotice (85 de cazuri la 10.000 de persoane), comparativ cu cei care a avut anterior o infecție respiratorie diferită (1.230 de cazuri la 10.000 pentru ceață cerebrală, 330 de cazuri la 10.000 pentru demență și 60 de cazuri la 10.000 pentru tulburarea psihotică), informează The Guardian.