Evenimentul Zilei > Social > Organizația Mondială a Sănătății recomandă o nouă doză de vaccin. Ce persoane sunt vulnerabile la coronavirus
Organizația Mondială a Sănătății recomandă o nouă doză de vaccin. Ce persoane sunt vulnerabile la coronavirus

Organizația Mondială a Sănătății recomandă o nouă doză de vaccin. Ce persoane sunt vulnerabile la coronavirus

Persoanele cu un risc ridicat de expunere la virusul SARS-CoV-2 ar trebui să facă o a doua doză de rapel în scopul întăririi imunităţii, au transmis o recomandare, astăzi, oficialii de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Comitetul de experţi al OMS în materie de politică vaccinală (SAGE) a declarat că după o primă vaccinare, care a constat în general din două doze, şi o primă doză de rapel deja recomandată, grupuri specifice de persoane ar trebui să primească o doză suplimentară.

Sfatul pe care l-au dat reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS)

„Avem la bază observaţiile în ceea ce priveşte slăbirea imunităţii, în special în contextul Omicron”, a afirmat Joachim Hornbach, consilier sanitar principal al OMS, cu prilejul unei conferinţe de presă virtuală.

OMS a recomandat deja ca toţi adulţii să primească o doză de rapel după patru până la şase luni după o primă serie de vaccinări, alcătuită de asemenea din două doze. Alejandro Cravioto a subliniat însă că recomandarea de a efectua un al doilea rapel după alte patru până la şase luni nu vizează decât „populaţia cea mai expusă.”

Nu „constituie o recomandare generală pentru vaccinarea tuturor adulţilor după primul rapel”, a mai spus oficialul. Cei de la SAGE au estimat că al doilea rapel ar trebui propus persoanelor vârstnice, celor imunodeprimate, femeilor însărcinate, precum şi persoanelor care prezintă patologii precum diabet, hipertensiune şi boli cardiace, pulmonare şi renale.

Care sunt vaccinurile ce sunt vizate de acest rapel

Personalul de toate vârstele din domeniul sanitar ar trebui de asemenea să primească doza suplimentară, a declarat Cravioto, insistând asupra necesităţii de a „ne proteja sistemele sanitare”.

Pentru moment, aceste recomandări referitoare la rapel vizează vaccinurile disponibile şi dezvoltate pentru a combate tulpina iniţială a SARS-CoV-2. Reprezentanții Organizației Mondiale a Sănătății au mai declarat că vor evalua noile vaccinuri realizate de laboratoare precum Moderna şi Pfizer şi care ţintesc noile variante Omicron, după cum notează Agerpres.

Altfel, în luna iunie a acestui an, directorul general al Organizației Mondiale a Sănătății afirma că virusul care produce Covid-19 „s-a scurs din laboratorul din Wuhan”, după un „accident catastrofal” petrecut în 2019, în ciuda faptului că, public, organizația susține că „toate ipotezele rămân pe masă”.