OMS încearcă să salveze maimuțele de la un genocid. Variola nu are legătură cu aceste animale

OMS încearcă să salveze maimuțele de la un genocid. Variola nu are legătură cu aceste animaleVariola maimuței. Sursa foto: trm.md

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a precizat că oamenii trebuie să înțeleagă că epidemia de variola maimuţei nu are legătură cu animalele. În Brazilia, unele mamifere au fost ucise cu pietre după ce a apărut virusul.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii(OMS) a declarat că epidemia de variola maimuţei nu are legătură cu aceste animale și că atacarea primatelor din Brazilia este o mare problemă. „Oamenii trebuie să ştie că transmiterea pe care o vedem acum are loc între oameni”, a declarat purtătoarea de cuvânt a OMS, Margaret Harris, într-un briefing de presă la Geneva.

După apariția virusului, mai multe maimuțe din Brazilia au fost ucise. Site-ul de ştiri brazilian G1 a raportat că o duzină de animale au fost otrăvite, iar unele au fost rănite, în mai puţin de o săptămână, într-o rezervaţie naturală din Rio do Preto, în statul Sao Paulo.

foto: flickr.com

Oamenii au ucis maimuțele cu pietre pentru a nu se infecta cu variola maimuței. Brazilia a raportat peste 1.700 de cazuri şi un deces, conform statisticilor OMS. La nivel mondial, au fost raportate peste 28.100 de cazuri şi 12 decese.

Termenul de variolă a fost folosit când acest virus a fost descoperit în 1958 la maimuţe într-un laborator din Danemarca, dar virusul a fost demonstrat la diferite specii de animale, în special la rozătoare. Primul caz uman a fost depistat în 1970 în Republica Democratică Congo (RDC), potrivit Le Figaro.

Adevărul despre variola maimuței

Și Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre cazurile de variola maimuței din România. Specialistul a precizat că oamenii se pot infecta cu virusul pe cale sexuală. „Cred că o boală la care principala cale de transmitere este calea sexuală, și mă refer la cei care fac sex cu parteneri multipli necunoscuți. Cred că este perfect controlabilă printr-o modificare comportamentală și există astfel de recomandări la nivel internațional”, a spus Rafila.

Totodată, ministrul Sănătății a mai afirmat că variola maimuței se transmite atunci „când nu ești atent. Ori, responsabilitatea față de propria persoană cred că trebuie să funcționeze. Important e să informăm oamenii și atunci când oamenii știu despre ce este vorba, iau decizii în cunoștință de cauză”, a declarat Rafila.