Procurorul general Augustin Lazăr a declarart la prezentarea bilanţului de activitate pe 2018 al Ministerului Public, că a fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra parchetelor, în care au continuat în avalanşă demersurile de modificare şi remodificare a legilor Justiţiei, potrivit agerpres.ro

Şeful statului a participat şi anul trecut la prezentarea bilanţului Parchetului General şi a vorbit despre „o încercare de a slăbi independenţa procurorilor” şi de a-i subordona politicului. El a mai spus că este obligatorie existenţa unui cadru normativ clar şi predictibil, astfel încât magistraţii să nu fie supuşi unor comenzi din partea unei majorităţi politice.

„Cea mai bună apărare împotriva oricăror încercări de denigrare a unei profesii este asigurarea unui standard înalt de etică şi profesionalism şi rezolvarea eficientă a acelor probleme punctuale care sunt inevitabile în orice domeniu”, spunea preşedintele Klaus Iohannis, în 2018, la bilanţul Ministerului Public, la care – o premieră – ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, nu a participat

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, în repetate rânduri, că îl susţine pe procurorul general Augustin Lazăr şi tot în repetate rânduri a precizat că nu va da curs cererii privind revocarea din funcţie a acestuia. Ultima dată a făcut-o în 4 ianuarie, când şeful statului a spus că este mulţumit de activitatea lui Augustin Lazăr.

 Secţia pentru procurori a CSM a avizat negativ, în 19 noiembrie, propunerea ministrului Justiţiei de revocare a procurorului general Augustin Lazăr.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 24 octombrie, că declanşează revocarea lui Augustin Lazăr din funcţia de procuror general, acuzându-l pe acesta că a deturnat activitatea Ministerului Public de la rolul său constituţional. Toader a prezentat un raport de evaluare care cuprinde 20 de puncte, cum a fost şi la evaluarea fostei şefe a DNA.