El a scris un jurnal de călătorie în limba arabă, cu denumirea de „Călătoriile lui Macarie, Patriarhul Antiohiei”, în care a lăsat descrieri și informații prețioase cu privire la cultura și obiceiurile românilor, precum și ale orașelor și locurilor prin care a trecut

A ajuns în Moldova pe vremea lui Vasile Lupu, la 1653. Acolo a fost siderat de numărul mare al răufăcătorilor, între care și preoți:

„Noi am văzut la ei un lucru de care să ne ferească Dumnezeu: preoţii lor erau şefi de bandă. Cu toate acestea, domnul tot nu o scotea la capăt (Vasile Lupu îi pedepsea aspru pe infractori – n. red.). Cât despre femeile şi fetele lor, ele sunt lipsite cu totul de sfială şi de cinste. El, domnul, obosise tăindu-le nasul, făcând cunoscut în mod public crimele lor şi înecându-le cu miile, totuşi a rămas neputincios”.

Citește și Cumplita dușmănie dintre Matei Basarab și Vasile Lupu

Despre un nepot al domnitorului nota: „Acesta stricase patru mii de fete, iar când părinţii lor se plângeau împotriva lui, nu puteau să-l dovedească vinovat, pentru că el pătrundea pe neaşteptate prin case, lua fetele cu de-a sila şi altele la fel.

Timp de trei ani, el a folosit numai vicleşuguri tainice pentru a-şi atinge ţelul, prin uneltiri chiar la Istambul şi turcilor nu le-a plăcut aceasta”.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric