Evenimentul Zilei > Politica > Premierul desemnat, Dacian Cioloş: „Propunerea privind comasarea alegerilor va fi scoasă din programul de guvernare”
Premierul desemnat, Dacian Cioloş: „Propunerea privind comasarea alegerilor va fi scoasă din programul de guvernare”

Premierul desemnat, Dacian Cioloş: „Propunerea privind comasarea alegerilor va fi scoasă din programul de guvernare”

Comasarea alegerilor nu va mai figura în programul de guvernare prezentat marţi în Parlament, a anunţat premierul desemnat, Dacian Cioloş.

Premierul desemnat susţine că documentul programatic va fi adaptat în funcţie de discuţiile finale pe care le poartă cu grupurile politice.

"Programul de guvernare are o parte fixă, care este cea constituită din acele 12 priorităţi pe care ni le asumăm direct, ca atare. Şi are o parte – în stadiul actual adaptabilă, pentru că miniştrii se duc în comisiile de specialitate, eu am discuţii cu grupurile politice. Şi aşa cum v-am spus, în perioada următoare, o să venim cu proiecte mai concrete pe fiecare sector în parte în funcţie şi de susţinerea pe care o putem constata. Da, o să fie scoasă (varianta cu comasarea alegerilor – n.r.). Deci programul de guvernare va fi adaptat în funcţie de aceste discuţii", a explicat premierul desemnat, luni, la Parlament.

Cioloş a anunţat că a elaborat un program de guvernare în patru zile, fără să aibă miniştri la dispoziţie cu care să se consulte.

"Am preluat foarte multe din iniţiativele şi din ideile străzii, să spun aşa, ale societăţii civile, pe care am vrut să le testez. Asta a fost cererea cumva, directă sau indirectă, din partea multor organizaţii ale societăţii civile, a celor care au ieşit în stradă, să înaintez aceste propuneri Parlamentului. Şi am avut şi data trecută, de asta am făcut două tururi, practic, la fiecare grup politic pentru a putea testa, pentru a putea discuta legat de mai multe iniţiative. Unele dintre ele, poate cu mai puţine şanse de izbândă în această perioadă de un an, dar a fost de datoria mea să pot să le testez", a arătat premierul desemnat, la finalul discuţiilor cu reprezentanţii UDMR.

Întrebat dacă pe viitor se aşteaptă la discuţii în contradictoriu cu reprezentanţii partidelor pe proiectele pe care Guvernul le va propune, Cioloş a răspuns că aceste discuţii sunt întotdeauna la început, până îşi armonizează punctul de vedere.

"Discuţii de genul acesta pentru mine sunt importante nu doar pentru votul de mâine, ci şi pentru că inaugurăm un altfel de stil de lucru între Guvern şi Parlament, neavând în spate un partid politic care să ne susţină permanent, chiar dacă, ieri, de exemplu, PNL ne-a asigurat în mare de susţinere, sigur, şi ei în măsura în care o să-i informăm legat de proiectele noastre. Eu vreau să instaurăm o metodă de lucru care să ne permită să rămânem în contact, să avem un dialog aplicat, pragmatic pe proiecte. Pentru că asta ne interesează, proiectele pe care Guvernul le va promova nu vor fi proiecte în sensul de politică părtinitoare, ci proiecte politice, în sensul interesului cât mai larg . Şi atunci cu cât avem un dialog mai bun, cu atât mai mult noi, Guvernul, vom şti cum să orientăm anumite proiecte legislative pentru a avea siguranţa unei majorităţi", a spus premierul desemnat.