Lansarea spărgătorului de gheață de luptă „Ivan Papanin”, o premieră, la Sankt-Petersburg, se înscrie în contextul dezvoltării militare și economice rapide a Rusiei în strategica regiune a Arcticii, o dezvoltare care reprezintă o prioritate a președintelui Vladimir Putin.

Anterior lansării navei, peste 12.000 de militari au participat la exercițiile cu scenarii nucleare care au avut loc în zona arctică rusă, scrie Moscow Times.

Rusia a declarat în mod egal că a obținut noi date în sprijinul revendicărilor sale teritoriale în Arctica, un subiect complex și controversat.

Potrivit lui Viktor Cherkov, amiral al societății de stat United Shipbuilding Corporation, responsabil de construcția navei, „Ivan Papanin” este „unică” prin polivalența și capacitatea sa de a se achita de sarcinile unui remorcher, unei nave de supraveghere și ale unui spărgător de gheață, în același timp.

„Am dorit să realizăm o navă capabilă să securizeze flota noastră în Arctica. În același timp, ea va putea ajuta la cercetarea științifică. În ansamblu ei, flota va apăra interesele noastre naționale în Arctica”, a declarat amiralul Cherkov.

„Ivan Papanin” va fi dotată cu un sistem antiaerian de rachete portabil și o instalație de artilerie și va servi și ca bază permenentă a unui elicopter militar.

Nava este destinată protejării și monitorizării resurselor de apă în condiții dificile de gheață, escortării și remorcării vaselor arestate până în port, însoțirii navelor de sprijin, participării la operațiuni de salvare și la transporturi speciale de marfă.

„Ivan Papanin” are un deplasament de 8500 tone, o lungime de peste de 100 de metri, o lățime de aproximativ 20 de metri și o autonomie de navigare de aproximativ 60 de zile. (T.B.)