Evenimentul Zilei > Justitie > Premieră în procesul lui Voiculescu. Este nevoie de al treilea judecător
Premieră în procesul lui Voiculescu. Este nevoie de al treilea judecător

Premieră în procesul lui Voiculescu. Este nevoie de al treilea judecător

Judecătorii au avut păreri contrare în ceea ce privește condamnarea lui Voiculescu. Un al treilea judecător va înclina balanța. Voiculescu și fostul ministru Sorin Pantiș așteaptă până pe 6 ianuarie 2015 o decizie defi nitivă. Dacă este admisă contestația, mogululul media treabuie pus imediat în libertate.

Decizie fără precedent în dosarul ICA-Dan Voiculescu. Doi judecători nu au putut lua ieri o decizie pe contestația în anulare făcută de mogul. Unul dintre magistrați era pentru admiterea cererii de anulare a condamnării de zece ani și pe eliberarea imediată din penitenciar, altul era împotrivă. Decizia finală se va lua pe 6 ianuarie 2015, atunci când un al treilea magistrat va analiza actele din dosar și va înclina balanța.

Totul a început la prima oră. Dan Voiculescu nu s-a prezentat în boxa condamnaților după ce, ca și la termenul anterior, a făcut cerere să nu fie plimbat cu duba penitenciarului. Și-a trimis doar avocatul care a ținut un discurs lung despre acest dosar.

Laudele avocaților

Apărătorul a prezentat în lumini sumbre cazul lui Dan Voiculescu, condamant la 10 ani de închisoare în dosarul ICA. Puțin a lipsit ca să fie transformat într-un sfânt al închisorii Rahova. „Domnule Președinte, onorată instanță, completul care a dat această sentință trebuia desființat și trebuia o nouă repartizare aleatorie a cauzei”, „…pe 26 iunie 2014, cei doi judecători (Alexandru Mihai Mihalcea și Camelia Bogdan – n.r.) nu erau la Curtea de Apel, ei lucrau încă pentru Tribunalul București”, a susținut avocatul Mateuț într- un du-te-vino amețitor

De la același apărător, asistența a aflat că procesul lui Voiculescu nu era o urgență deși s-a judecat foarte repede și că nu există nicio dovadă că acest caz a fost studiat de magistrați înainte de primul termen.

În sală, lipit de un perete, asculta atent, cu ochii mijiți, fostul senator Sergiu Andon. Îmbrăcat în robă, fostul avocat al lui Dan Voiculescu în procesul cu CNSAS nu a scos un cuvânt. Atât de înverșunați au fost împotriva celor doi judecători care l-au condamant pe Dan Voiculescu încât avocații săi au atacat, la tribunal, hotărârea colegiului de conducere a Curții de Apel prin care dosarul ICA a fost distribuit completului amintit. După aproximativ patru ore de proces, judecătorii Dan Lupașcu și Isabelle Tocan s-au consultat, îndelung, în spatele a două foi de hârtie. Lupașcu a încercat să o convingă pe colega de complet, dar aceasta, cu un zâmbet frumos, i-a adus contra-argumente și procesul nu s-a amânat.

Pledoaria DNA

A luat apoi cuvântul reprezentantul DNA. A cerut respingerea contestației în anulare deoarece „compunerea completelor este o chestiune eminamente administrativă”. „Hotărârile CSM nu sunt legi, ci acte administrative. La fel și procesele verbale ale președintelui de secție. Nu suntem în măsură să-i judecăm pe cei de la CSM sau de la CAB despre cum se repartizează dosarele”, a precizat procurorul.

Pantiș „sărbătorește" Anul Nou după gratii

În boxa con damnaților a fost adus și fostul ministru al Comunicațiilor, Sorin Pantiș (foto dreapta). A primit o pedeapsă de 6 6 ani închisoare și nu se împacă deloc cu ideea de a petrece atâta timp după gratii.

A vorbit îndelung cu avocații săi și și-a pus toate speranțele în acestă cale extraodinară de atac. Avocatul său aproape l-a implorat pe șeful de complet: „Se impune o soluție de curaj pe care dumneavoastră l-ați avut întotdeauna” sau „dreptul la apărare a fost exterminat în acest caz”, a susținut acesta, cu referire la aceleași presupuse abuzuri ale judecătorilor de la apelul cazului.

„Ați atacat în contencios administrativ hotărârea Colegiului de conducere prin care a fost constituit completul de judecată în vara acestui an?”, a întrebat Lupașcu. „Nu”, a fost răspunsul avocatului. Mai departe, instanța a luat hotărârea să citeze la următorul termen, din 6 ianuarie 2015, și Curtea de Apel București. După nici 30 de minute, Pantiș a părăsit, încătușat, sala de judecată.