Virușii au găsit mereu un teren favorabil pentru a se propaga în rândurile echipajelor navelor, mai ales unde condițiile de igienă sunt precare și unde domnește promiscuitatea.

Evident, o maladie la bord, mai ales în cazul navelor militare împiedică desfășurarea operațiunilor, uneori cu consecințe grave.

În domeniul civil, este suficient exemplul navei de croazieră Diamond Princess, care a rămas în carantină timp de o lună în portul japonez Yokohama, cu peste 700 de persoane infectate cu noul coronavirus la bord.

Însă, un prim caz de contaminare cu coronavirus a fost înregistrat pe o navă militară a US Navy. Este vorba de nava de asalt amfibiu USS Boxer, la ora actuală aflată la cheu în San Diego, scrie Opex 360.

Într-un comunicat emis recent, US Navy a informat că un membru al echipajului USS Boxer a fost testat pozitiv la Covid-19. Testele au fost trimise principalei agenții federale americane în materie de protecție a sănătății publice, Centrul pentru control și prevenție a maladiilor (CDC).

Persoana infectată a fost plasată în carantină iar „personalul identificat că a fost în contact cu aceasta a fost plasat în izolare voluntară la domiciliu”, a precizat Marina SUA, care cunoaște astfel primul caz de coronavirus la bordul unuia dintre navele sale.

După ce a fost în misiune în strâmtoarea Ormuz, apoi în regiunea Indo-Pacifică, USS Boxer a revenit în San Diego. Ulterior, a fost organizată o zi de vizită a familiilor membrilor echipajului la bord, context în care persoana în cauză ar fi putut contacta noul coronavirus.

USS Boxer are un echipaj de 1075 de marinari și poate găzdui până la 2000 de persoane la bord.

Marina SUA a declaratcă a luat „măsuri preventive adecvate” și „a efectuat o curățire minuțioasă a navei, în conformitate cu directivele specifice ale CDC și ale Navy-Marine Corps Public Health Center.