Şeful IBCvT din Târgu Mureş, Horaţiu Suciu, medicul Bojan Biocina din Croaţia şi doctorul Peter Branecky din Germania au realizat, joi, la Târgu Mureş, primul implant din România pentru reglarea debitului cardiac, transmite Mediafax.

Operaţia a fost făcută la un pacient de 44 de ani, din Suceava, care era pe lista de transplant de un an şi jumătate şi care între timp a suferit o agravare a stării generale.

"Este vorba de un dispozitiv care utilizează ca sursă de energie electricitatea, practic, este vorba de o pompă care se implantează în interiorul ventriculului stâng şi are rolul de a prelua cantitatea de sânge pe care ventriculul nu reuşeşte să o ejecteze pe căile naturale, punând în repaus muşchiul inimii, care nu face faţă acestei sarcini. Starea noastră de bine se datorează acestei activităţi cardiace care asigură un debit de 7-8 litri pe minut", a explicat Horaţiu Suciu.

El a precizat, la finalul intervenţiei chirurgicale, că acest prim pas trebuie urmat de un program naţional de tratament al insuficienţei cardiace.

Medicul croat Bojan Biocina a arătat că procedura realizată în premieră la Târgu Mureş este uzuală în ţara sa.

Dispozitivul costă aproximativ 90.000 de euro cu TVA, toate costurile intervenţiei de la Târgu Mureş fiind suportate din fondurile primite de IBCvT Târgu Mureş în cadrul programului naţional de transplant.