„Au înțeles că este o problemă și că nu este gata. Fiecare are o altă opinie. Trebuie discutat pe linie politică soluția. Nu putem trata probleme pe alocuri, trebuie luate măsuri generale. Sunt trei niveluri, în România: stare normală, stare de alertă și stare de urgență. Noi nu suntem într-o stare normală.

În starea de alertă am putut să detașăm medici. Discuțiile de azi au avut rolul lor, trebuie să discutăm cu toată lumea. Nu am plecat cu ideea că nu iau în calcul prelungirea stării de alertă. Vor fi discuții la nivel mai înalt decât mine.”, a spus Raed Arafat, miercuri seara, la Digi 24.

Contre pe seama prelungirii stării de alertă. Arafat, trimis cu steagul alb

În timp ce premierul Ludovic Orban dorește prelungirea stării de alertă, Ciolacu, Tăriceanu și Ponta spun că nu vor vota acest lucru în Parlament.

Prelungirea stării de alertă nu trebuie tratată politic, susține Ludovic Orban.

„Încă există răspândire în comunitate a virusului. Nu este moftul nostru politic prelungirea stării de alertă”, a mai spus premierul.

„Eu nu cred că această problemă trebuie tratată politic. Propunerea formulată de președintele României, susținută de Guvernul pe care îl conduc, este o propunere care are la bază o analiză care este făcută de specialiști. E nevoie de starea de alertă pentru a putea menține măsurile de protejare a sănătății și vieții cetățenilor.

Fără stare de alertă nu avem dreptul de a impune niciuna dintre regulile impuse pe perioada stării de urgență și de alertă. Încă există răspândire în comunitate a virusului.

Intercațiunile între oameni au crescut exponențial, ca urmare a măsurilor de relaxare. Din acest motiv avem nevoie de baza legală, pentru a putea impune respectarea tuturor regulilor instituite”, a declarat premierul Ludovic Orban.

El a apreciat că a pune punct stării de alertă înseamnă de fapt punerea în pericol a sănătății cetățenilor României, pentru că nu s-ar mai putea frâna răspândirea virusului în comunitate.

„Nu este moftul nostru politic prelungirea stării de alertă. Este fundamentală menținerea stării de alertă”, a spus premierul, potrivit Antena3.

Ciolacu, Tăriceanu și Ponta au declarat că vor vota în Parlament împotriva prelungirii stării de urgență. PSD spune, într-un mesaj postat pe o pagină de socializare, că prelungirea stării de alertă pune pe butuci mii de firme şi produce sute de mii de şomeri, anunţând că nu va vota „în orb” această măsură.

În acest context, Secretarul de Stat Raed Arafat a fost trimis, miercuri, împreună cu medicul Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, la președintele Camerei Deputaților, Marcel Ciolacu, pentru a discuta despre prelungirea stării de alertă, dar și despre soluții alternative. Numai că negocierile ar fi eșuat.