Eurasia Daily Monitor al Jamestown Foundation, The Globe Post sau rețeaua balcanică BIRN au adus detalii și prezentări ample ale acestor tabere în care pătrund copii de la 12 ani la tineri de 23 de ani pentru pregătirea ideologică, cea patriotică și cea paramilitară, de la auto-apărare, fitness la cea militară și de supraviețuire, toate sub imperiul Lumii Ruse, Frăției Slave și conservatorismului creștin ortodox.

Gradul de extindere al acestor tabere de luptă paramilitare este greu de evaluat astăzi, pe baza datelor privind autorizarea lor de către autoritățile statelor gazdă. De la cea mai cunoscută numită Zlatibor, închisă în august acest an, în localitatea Chayetina din Serbia, la 15 km de granița cu Bosnia Herzegovina, la cea din Grodno, în Belarus, la cele din Vasil Nevski din Bulgaria, sau cea din Elektrogorsk, din Rusia, unde sunt duși copiii veteranilor de război sârbi, toate au același model și aceleași țeluri, fiind finanțate de către Ambasade ale Rusiei sau asociații de veterani locali pro-ruse, unele de către primării conduse de ultranaționaliști, altele de către bisericile ortodoxe din statele slave în cauză.

Toate taberele dezvoltă și cultivă afinități pro-ruse, ale frăției slave și învățăminte paramilitare pentru „a pregăti tinerii să fie gata de a efectua serviciul militar”, după cum spun unii. Peste tot, monitorii sunt veterani locali, dar cel mai adesea și veterani și generali ruși, implicați în războaiele nerecunoscute ale Rusiei, de la războaiele din fosta Yugoslavie la cele din Estul Ucrainei sau zonele ocupate ale Georgiei, dar și din Transnistria sau de aiurea, prin lume. Scopul este multiplu: de la cultivarea spiritului anti-occidental și susținerea Rusiei la pregătirea punctelor de referință și forțelor pe care să se bazeze un eventual război hibrid rus în aceste state, mergând până la baza de recrutare pentru companiile militare private ruse din războaiele nedeclarate de jur împrejurul lumii. Absolvenții sunt îndemnați să intre în armată și de serviciile de informații ale statelor respective.

În cazul taberei Zlatibor, Ministrul sârb de interne, Nebojša Stefanovic, a închis-o pentru a preveni „abuzuri împotriva copiilor și a limita nemulțumirea publică” deși administratorul Željko Vukelic, Președintele Societății Veteranilor din Războaiele Yugoslave, susține că Ministerul Apărării era informat(fără nici o replica de aici) și era susținut de Ambasada Federației Ruse în Serbia. Scopul era să învețe tinerii să devină „adevărați războinici și apărători al Țării Mamă”.

Afacerea a început în 2009, cu două organizații rusești, Stiag și Frontul Kosovo au început cooperarea cu organizația naționalistă Frontul Patriotic, al veteranilor din conflictele yugoslave. Antrenamentele erau făcute de cazacii ruși în Vojvodina, Rusia, Ucraina, Belarus, Kazakhstan, unele participând chiar la războiul din Estul Ucrainei din 2014. Apoi în 2015-2016, a început educația patriotică și adoptarea planului până în 2020 pentru educația patriotică în Rusia. S-a mai adăugat organizația Yunarmia – Armata Tinerilor, dezvoltată de Ministrul rus al Apărării Serghei Shoigu în Armenia, Tadjikistan, Serbia, Slovenia și regiunea Abkhazia a Georgiei.

În total peste 2000 de organizații patriotice s-au dezvoltat, inclusiv în Europa și SUA. În Letonia copiii din minoritatea rusă erau trimiși în asemenea tabere din Rusia, conduse de foști ofițeri de intelligence militar, în timp ce tabere de acest tip pentru ruși au fost deschise în Sacramento, California, Statul Washington și Oregon între 2012-2015. În Kator, Muntenegru, funcționează Armata Cazacilor Balcanici a generalului Viktor Zaplatin, voluntar în războaiele balcanice, Transistria și Donbas. Toate combinând Corpul ENOT, o companie militară privată rusă mai puțin cunoscută de mercenari și trupe paramilitare ruse, cu instructori sârbi și ruși deopotrivă.

Educația slavă, susținerea bisericilor ortodoxe, promovarea militantă a ortodoxiei, idei ultranaționaliste ruse, inclusiv preamărirea monarhiei ruse, crearea tinerilor „soldați ai lui Hristos” pentru a servi „Lumii Ruse extinse”, toate au fost teme promovate în aceste tabere paramilitare.Cu scopul de a deveni „cavaleri ai Crucii” și cu implicarea bisericilor ortodoxe ruse și slave din regiune, s-au dezvoltat 14 organizații în Belarus, în Minsk, Brest, Berezino și Polock, pe lângă cel din Grodno.

În Bulgaria s-a dezvoltat Comitetul Salvării Naționale și Mișcarea Națională Bulgară Shipka, cu activitate anti-islamică, împotriva migranților și pentru apărarea frontierelor, în munții Strandza. Sprijinul aici a venit și din partea mișcării PEGIDA de extremă dreapta din Germania, dar și de la moscovitul Igor Mangushev din mișcarea patriotică Svetlaya Rus, care bagă frica în imigranții din Caucaz și Asia Centrală alungându-i din casele lor din Moscova și din întreaga Rusie, aceasta având și o agendă homofobă, de represiune directă a minorităților sexuale.

Există un anumit consimțământ local pentru asemenea activități care amestecă un cocktail, nu întotdeauna coerent, de ideologie, de la virtuțile conservatorismului tradițional religios, la idei de renaștere monarhică și credințe de extremă dreapta și xenofobe, cu influențe neonaziste ruse și susținerea Bisericii Ortodoxe și a organizațiilor diverse militariste și de extremă dreaptă rusă, cele care pregătesc și recrutează personalul și mercenarii ce operează clandestin în zonele de importanță strategică ale Rusiei, în interior vizând combaterea și anihilarea opoziției din acele state, a ideilor liberal-democratice și al urii față de „Occidentul decadent”. Relațiile etnice slave și creștinismul ortodox sunt liantul acestor sub-produse ideologice răspândite în taberele paramilitare de antrenament al soldaților viitoarelor războaie hibride ale Rusiei.

 

Te-ar putea interesa și: