Editura Evenimentul si Capital

Precursorii războiului hibrid, în spatele României: tabere de luptă ale veteranilor ruși în Balcanii de Vest. Pulsul planetei

Autor: | | 0 Comentarii | 1273 Vizualizari

Presa europeană de investigație, dar și cea locală în statele vizate, au dat publicității un număr mare de anchete care vorbește despre dezvoltarea taberelor de antrenament militar/paramilitar patriotic organizate de către Federația Rusă direct, de către organizații de veterani și cazaci din Rusia sau chiar de Companiile militare private ruse, coordonate de către serviciile ruse de informații GRU, în statele slave, cu preponderență, din Balcanii de Vest.

Eurasia Daily Monitor al Jamestown Foundation, The Globe Post sau rețeaua balcanică BIRN au adus detalii și prezentări ample ale acestor tabere în care pătrund copii de la 12 ani la tineri de 23 de ani pentru pregătirea ideologică, cea patriotică și cea paramilitară, de la auto-apărare, fitness la cea militară și de supraviețuire, toate sub imperiul Lumii Ruse, Frăției Slave și conservatorismului creștin ortodox.

Gradul de extindere al acestor tabere de luptă paramilitare este greu de evaluat astăzi, pe baza datelor privind autorizarea lor de către autoritățile statelor gazdă. De la cea mai cunoscută numită Zlatibor, închisă în august acest an, în localitatea Chayetina din Serbia, la 15 km de granița cu Bosnia Herzegovina, la cea din Grodno, în Belarus, la cele din Vasil Nevski din Bulgaria, sau cea din Elektrogorsk, din Rusia, unde sunt duși copiii veteranilor de război sârbi, toate au același model și aceleași țeluri, fiind finanțate de către Ambasade ale Rusiei sau asociații de veterani locali pro-ruse, unele de către primării conduse de ultranaționaliști, altele de către bisericile ortodoxe din statele slave în cauză.

Toate taberele dezvoltă și cultivă afinități pro-ruse, ale frăției slave și învățăminte paramilitare pentru „a pregăti tinerii să fie gata de a efectua serviciul militar”, după cum spun unii. Peste tot, monitorii sunt veterani locali, dar cel mai adesea și veterani și generali ruși, implicați în războaiele nerecunoscute ale Rusiei, de la războaiele din fosta Yugoslavie la cele din Estul Ucrainei sau zonele ocupate ale Georgiei, dar și din Transnistria sau de aiurea, prin lume. Scopul este multiplu: de la cultivarea spiritului anti-occidental și susținerea Rusiei la pregătirea punctelor de referință și forțelor pe care să se bazeze un eventual război hibrid rus în aceste state, mergând până la baza de recrutare pentru companiile militare private ruse din războaiele nedeclarate de jur împrejurul lumii. Absolvenții sunt îndemnați să intre în armată și de serviciile de informații ale statelor respective.

În cazul taberei Zlatibor, Ministrul sârb de interne, Nebojša Stefanovic, a închis-o pentru a preveni „abuzuri împotriva copiilor și a limita nemulțumirea publică” deși administratorul Željko Vukelic, Președintele Societății Veteranilor din Războaiele Yugoslave, susține că Ministerul Apărării era informat(fără nici o replica de aici) și era susținut de Ambasada Federației Ruse în Serbia. Scopul era să învețe tinerii să devină „adevărați războinici și apărători al Țării Mamă”.

Afacerea a început în 2009, cu două organizații rusești, Stiag și Frontul Kosovo au început cooperarea cu organizația naționalistă Frontul Patriotic, al veteranilor din conflictele yugoslave. Antrenamentele erau făcute de cazacii ruși în Vojvodina, Rusia, Ucraina, Belarus, Kazakhstan, unele participând chiar la războiul din Estul Ucrainei din 2014. Apoi în 2015-2016, a început educația patriotică și adoptarea planului până în 2020 pentru educația patriotică în Rusia. S-a mai adăugat organizația Yunarmia – Armata Tinerilor, dezvoltată de Ministrul rus al Apărării Serghei Shoigu în Armenia, Tadjikistan, Serbia, Slovenia și regiunea Abkhazia a Georgiei.

În total peste 2000 de organizații patriotice s-au dezvoltat, inclusiv în Europa și SUA. În Letonia copiii din minoritatea rusă erau trimiși în asemenea tabere din Rusia, conduse de foști ofițeri de intelligence militar, în timp ce tabere de acest tip pentru ruși au fost deschise în Sacramento, California, Statul Washington și Oregon între 2012-2015. În Kator, Muntenegru, funcționează Armata Cazacilor Balcanici a generalului Viktor Zaplatin, voluntar în războaiele balcanice, Transistria și Donbas. Toate combinând Corpul ENOT, o companie militară privată rusă mai puțin cunoscută de mercenari și trupe paramilitare ruse, cu instructori sârbi și ruși deopotrivă.

Ecaterina Andronescu, SCHIMBARE majora la Educatie! Toti elevii vor fi AFECTATI

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Opinii EVZ

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI