Conform anchetei DIICOT, mai multe persoane sunt acuzate că au ţinut în sclavie tineri germani cu vârste cuprinse între 12 şi 18 ani. Minorii aduşi în centrul de la Vişeu de Sus pentru reeducare erau de fapt transformaţi în sclavi şi puşi să muncească la localnici.

”Tinerii au fost supuşi unui regim de lipsire de libertate, de interzicere în a comunica în exterior cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorităţi române, fiind obligaţi ca, sub pretextul unui aşa-zis ‘program de reeducare’ conceput de către cetăţeanul german, să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici aflaţi în anturajul suspecţilor – dincolo de capacităţile şi limitele fizice ale vârstei lor ori afecţiunilor de care suferă – practicându-se asupra minorilor metode umilitoare, degradante, ţinerea lor în stare de sclavie şi exercitarea asupra lor în mod repetat de acte de violenţă gravă şi ameninţări”, informează DIICOT într-un comunicat de presă.

Jurnaliștii Antena 3 au reușit să discute cu unii din copiii duși la reeducare la Vișeu de Sus, dar și cu localnicii. ”Ne plătea că îi țineam aici. Nu știu cu câți bani, ginerele meu se ocupa de asta”, a declarat pentru sursa citată o femeie din localitate.

Potrivit jurnaliștilor, Tim, un tânăr de 18 ani care suferă de sindromul Tourette, ar fi fost obligat la diferite munci în grajduri: strâns de fân şi tăiat de lemne, de la 8 dimineaţa până la 19 seara. Ar fi fost lovit cu piciorul pentru că a refuzat să mai muncească, închis şi păzit de doi supraveghetori care îl băteau. După ce a fost mutat în altă casă ar fi fost în continuare bătut, ţinut în frig şi ar fi avut interdicţie să se spele, timp de 14 zile.

Un alt tânăr, care a ajuns la reeducare pentru probleme cu drogurile, a avut parte de săptămâni de coșmar după ec a fugit din centru și a fost prins. Acesta susține că ar fi stat două luni la izolare sub pază, timp în care a fost obligat să muncească din greu și a fost bătut.

Sursa: Vasiledale.ro