Spectacolul realizat doar cu marionete, „UN_dead”, despre actorul Béla Lugosi din Lugoj, care a ajuns celebru în întreaga lume pentru interpretarea lui Dracula într-un film de Hollywood, va fi pus în scenă de Asociația „Barboncás” din Szeged, la Teatrul Maghiar de Stat „Csiky Gergely” din Timișoara.

„Şi-a cărat sicriul în spate, s-a împiedicat şi a căzut în el”, transmit reprezentanții Teatrului Maghiar.

Spectacolul horror plin de umor însă, spune povestea actorului născut în 1882 la Lugoj, care a jucat și pe scena Teatrului Național din Budapesta înainte de a deveni celebru la Hollywood, unde l-a interpretat pe Dracula. Spectatorii sunt invitați să intre în lumea magică a marionetelor, vineri, 22 februarie, de la ora 19.00, la Sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat ”Csiky Gergely” din Timișoara. Vor fi nouă scene animate cu diferite tehnici ale teatrului de marionete.

Cine a fost Bela Lugosi

Béla Ferenc Dezsö Blaskó (1882-1956) s-a născut în 1882 la Lugoj, tatăl său fiind bancherul István Blaskó. A debutat ca actor în primii ani ai secolului trecut, cu mici roluri în trupe de provincie, iar câţiva ani mai târziu a obţinut roluri mai importante pe scena capitalei maghiare, jucând şi în câteva filme. În timpul primului război mondial a luptat în armata austro-ungară ca infanterist, a devenit căpitan şi medaliat. A părăsit Ungaria, a ajuns, la Viena și Berlin, iar în 1920 a ajuns în Louisiana, la New Orleans, la bordul unui vas comercial. 11 ani mai târziu a primit cetăţenia americană.
În America a lucrat mai întâi ca muncitor, apoi a încropit în comunitatea maghiară din New York o companie de actori cu care a dat reprezentaţii pentru imigranţi pe coasta de est, reuşind să ajungă în scurtă vreme pe Broadway. La hollywood a devenit cunoscut și căputat în scurt timp, pentur roluri malefice, fiind supranumit „The King of Horror”. El este creatorul personajului Contele Dracula, în 1927, pe care l-a interpretat iniţial pe Broadway, într-o adaptare a romanului lui Bram Stoker, şi care a fost un mare succes.