Evenimentul Zilei > Monden > Povestea neștiută a marelui actor Emanoil Petruț
Povestea neștiută a marelui actor Emanoil Petruț

Povestea neștiută a marelui actor Emanoil Petruț

A jucat și răi și buni, și clasici și moderni, partener de scenă cu personalități de marcă ale teatrului românesc. Marele actor Emanoil Petruț a murit la doar 51 de ani, la doi ani după soția lui iubită. Însă, apucase să joace în cele mai mari filme românești.

A jucat în cele mai mari filme românești, chiar câte 3 – 4 pelicule pe an. Emanoil Petruț ne-a părăsit prematur, la doar 51 de ani, la data de 8 august 1983. Un actor uriaș, cu o voce putenică, inconfundabilă. Au rămas atâtea filme îndrăgite și astăzi, dar puține poze din care să vedem cât de arătos era.

Emanoil Petruț a fost vocea lui Mihai Viteazul

Unul dintre cele mai importante roluri din cinematografia românească, Mihai Viteazul, a fost interpretat de marele actor Amza Pellea. Voievodul Întregirii, pe un cal alb, trebuia să rostească “asta-i pohta ce-am pohtit, Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!”

Însă, Amza Pellea avea o mare problemă de sănătate: un polip crescuse pe corzile lui vocale și-i tranformase vocea în una pițigăiată. Sergiu Nicolaescu s-a văzut nevoit să-i înlocuiască vocea în rolul lui Mihai Viteazul cu glasul lui Emanoil Petruţ.

Citiți articolul integral în Rețete și vedete.