Primul fotbalist internațional de culoare ar fi Andrew Watson (foto centru). În urmă cu 137 de ani, acesta a plecat din Guyana Britanică (astăzi, Guyana) și a ajuns să evoleze în naționala Scoției. Andrew s-a născut înainte ca Asociația de fotbal engleză sau scoțiană să fie fondate, și chiar în Georgetown (capitala Guyanei). Deși data exactă a nașterii sale este incertă, ceea ce se știe este că a apărut pe lume în jurul anului 1857, într-o plantație de trestie de zahăr, din tată scoțian, Peter Miller Watson, și o localnică pe nume Anna Rose. Băiatul a plecat alături de tatăl său din Caraibe, la o vârstă fragedă, și au ajuns în Guildford, Anglia. Acolo, Andrew și-a petrecut cea mai mare parte a copilăriei la internat.

Tatăl său a murit în 1869, dar a lăsat o moștenire mare, ceea ce i-a permis lui Watson să-și termine școala și să se înscrie la Universitatea Glasgow în 1875. Acolo, a studiat matematica, filozofia naturală și inginerie civilă, dar a plecat înainte să urmeze o carieră de inginer, pentru a deveni partener într-o afacere cu depozite. În 1877, s-a căsătorit cu Jessie Nimmo Armour, fiica unui fabricant de dulapuri. Aceștia au făcut și doi copii, un băiat și o fată. Watson s-a mutat la Londra împreună cu familia în vara anului 1882 din motive de muncă. Însă, în toamna aceluiași an, soția lui Watson a murit, iar el și cu copiii s-au întors la Glasgow pentru a locui cu bunicii.

Pasul de la amator, la profesionist

În Scoția s-a recăsătorit, de această dată cu Eliza Kate Tyler, fiica unui comerciant din India de Est. Evenimentul a avut loc în 1887. Mai târziu, în acel an, s-a mutat la Liverpool, unde a lucrat pe nave și a susținut examene pentru a se califica ca inginer marin. Watson și Eliza Tyler au avut împreună doi copii, un băiat și o fată.

Era activ și din punct de vedere sportiv. A jucat mai mereu rugby la internatul din Anglia, dar s-a simțit atras de fotbal odată cu revenirea sa în Glasgow. Juca la nivel de amator la echipa Maxwell, pe post de fundaș, și era foarte bun pe poziția sa. Apoi, s-a transferat la formația Parkgrove, iar evoluțiile sale de acolo le-au atras atenția celor de la Queen’s Park, cea mai veche echipă scoțiană, fondată în anul 1867. A făcut marele pas către Queen’s Park în aprilie 1880, și, totodată, în fotbalul profesionist. A reușit, într-o bună zi, să joace chiar și pentru naționala Scoției, între anii 1881 și 1882.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE