Bucureșteanul Liviu Pleșoianu a devenit cunoscut după ce a câștigat la Antena 3 concursul „Deșteaptă-te, române!”, organizat de 1 decembrie 2015, concurs care a premiat cele mai originale idei despre schimbarea României. Până atunci, Pleșoianu lucrase în marketing timp de aproximativ un deceniu, la firme despre care spune că erau „un fel de multinaționale”. I-au plăcut editorialele pe care le scria acolo pentru că erau „un fel de exorcizare” pentru el, dar nu s-a împăcat cu ideea de bază a profesiei, aceea de a face un produs să pară mai atractiv decât este în realitate. Acolo a îmbinat, spune el, cunoștințele sale de filosofie cu cele de jurnalism. „Filosofia este pasiunea mea, am descoperit-o în liceu, dar nu poți să trăiești din ea așa că am împăcat și capra și varza și am făcut și Jurnalism. Este un of al meu că nu mai citesc ca înainte”, a relatat Pleșoianu pentru EVZ.

De la saltele la Kovesi

În perioada marketingului, Pleșoianu a vizitat centrul mondial ale inovației tehnologice, celebrul Silicon Valley, a fost la Google, la Apple. „Acolo ajungi să înțelegi spre ce ne îndreptăm. Spre cyborgi. Este inevitabil, se pompează prea mulți bani în asta. Puțină lume știe în ce sunt investiți banii pe care îi câștigă Google, în domenii precum sectorul militar”, a spus deputatul PSD. „Ușor-ușor ne îndreptăm spre ce nu este omenesc. Până în 2030, spun unii, inteligența artificială o va depăși pe cea a umanității, asta o spune directorul de dezvoltare de la Google”, a adăugat el.

O scurtă perioadă a lucrat la o firmă care vinde la televizor saltele și după concursul de la Antena 3, a intrat în vizorul unui consilier local care i-a propus funcția de deputat. “Am acceptat. Mă săturasem de vorbit și am vrut să și fac ceva”, spune el.

Ajuns în Parlament, Liviu Pleșoianu s-a remarcat prin atacurile sale fără perdea la foștii șefi SRI George Maior și Florian Coldea, la procurorulșef DNA, Laura Codruța Kovesi, la președintele României, Klaus Iohannis, dar și la președintele PSD, Liviu Dragnea. “Am reușit până acum să dau un semnal că Kovesi și Coldea și Maior nu sunt zeități”, spune el. A protestat chiar și în fața sediului central al DNA, două zile, după ce Kovesi a refuzat să se prezinte la audierile din comisia parlamentară de anchetă a alegerilor din 2009.

Dar lupta lui e solitară. PSD nu îl susține în lupta cu “Hidra”, așa cum a poreclit el instituțiile de forță ale statului, adică serviciile secrete și procuratura care ar fi luat „ostatică” România. „E o mare frustrare a mea că, deși PSD a luat un scor istoric în alegeri, nu a făcut nimic în 7 luni de zile să așeze în matca lor instituțiile de forță”, ne-a declarat. I-a reproșat asta și președintelui PSD, Liviu Dragnea, dar a fost ironizat și i s-a spus că nu are viziune. Un alt act de rebeliune a fost când nu a votat în Parlament Guvernul PSD Mihai Tudose pentru că premierul propus de partidul său, spune el, “are legătură cu serviciile”.

100% liber și timid

Pleșoianu recunoaște că nu poate să fie un „comunicator de partid”. „Sunt doar un om care vorbește din propriul cap și din spatele propriilor coaste”, spune el. Printre colegii săi deputați sunt „foarte mulți care spun tot ce am vorbit cu dumneavoastră dar pe o voce mai joasă” dar Parlamentului îi lipsește curajul, spune el.

În ciuda aparențelor, deputatul PSD este un timid. „Eu sunt fericitul anonim. Nu m-ar deranja deloc să ies din spațiul public, ba din contră. Paradoxal, nu-mi doresc vizibilitate. Am fost timid și nu cred că te vindeci total de asta, am încă un soi de timiditate. Dar, ca om de marketing, îmi dau seama că doar așa, prin vizibilitate, poate să răzbată mesajul meu”, spune el.

Vrea să fie amintit, după 4 ani de mandat în Parlament, drept deputatul care a încercat să rămână omul Liviu Pleșoianu. „Sunt om, nu binom”, spune el, și „100% liber”. Nu își dorește o carieră politică.

Terapie-șoc de 21 de zile

Liviu Pleșoianu susține și cursuri de dezvoltare personală și se recomandă ca fiind mentor și trainer în seria de programe „3×7: Excelează în 21 de zile”, un set de cursuri despre bani, sănătate, comunicare, viața de cuplu, fericire, stres. Deputatul PSD îți promite că „în doar 3 săptămâni poți avansa cât într- o viață” prin schimbarea rapidă a atitudinii.

Rimă pentru țară

Spune, pe contul său de Facebook, că a intrat în politică “să dezvolt o serie de proiecte menite să ne vindece de cea mai gravă maladie care ne-a fost indusă – DEZBINAREA”. A compus și o poezie pentru asta: “O furnică, mititică, ce arunc-o pietricică,/ Prea uşor e de strivit, de supus şi umilit./ …Dar milioane de furnici, fără temeri, fără frici? / Populaţia e popor doar când strigă toţi în cor…”. Crede că România a fost transformată în “colonie” și că rolul său este să propună românilor “un altfel de drum, drumul omului liber”, acesta fiind motivul pentru care postează zilnic mesaje pe pagina sa de socializare despre libertate, curaj, adevăr.

Te-ar putea interesa și: