Evenimentul Zilei > Actualitate > Povestea bărbatului care racola minore ca să le infecteze cu HIV, condamnat pentru una din victime
Povestea bărbatului care racola minore ca să le infecteze cu HIV, condamnat pentru una din victime

Povestea bărbatului care racola minore ca să le infecteze cu HIV, condamnat pentru una din victime

Un bărbat de 30 de ani a fost condamnat, săptămâna aceasta, de Tribunalul Arad, la șase ani de detenție și la plata unor daune în valoare de 40.000 de euro, după ce s-a dovedit că a infectat cu HIV o tânără. Aceasta era minoră când s-a întâmplat totul. Și mai mult decât atât, din 2018, de când a reclamat cazul al poliție, individul a fost cercetat în stare de libertate.

Sentinţa a fost pronunţată de Tribunalul Arad: ”În baza 354, alin. 1 Cod penal condamnă pe inculpatul … la 6 ani de închisoare pentru săvârşirea infracţiunii de transmitere a sindromului imunodeficitar dobândit”. Instanţa a mai decis ca tânărul să-i plătească victimei daune materiale de 2.500 de lei, daune morale de 40.000 de euro şi o compensaţie lunară de 1.300 de lei pentru tot restul vieţii.

Avocata victimei, Oana Lăzărescu, a declarat că ”pe parcursul procesului, bărbatul a avut o atitudine de nerecunoaştere, insistând că victima ar fi știut că e purtător de HIV și că și-ar fi dorit, în acest sens, să întrețină relații sexuale neprotejate cu el. Ne bucurăm că s-a ajuns la această sentinţă, care este prima de acest fel dată de vreo instanţă din judeţul Arad şi probabil una dintre puţinele din ţară”.

Tânărul face parte din ”moștenirea ceaușistă”, cei 13.000 de copii infectați în spitale

Povestea nu e nici pe departe încheiată. Detalii cutremurătoare au ieșit la iveală în timpul procesului. Tânărul ar fi contactat virusul HIV în spital, la naştere, în anul 1989. Mama sa nu era infectată, copilul s-a îmbolnăvit în spital. E unul din cei peste 13.000 care au pățit-o.

Între 1985 și 1989, în România au fost ”descoperite”, oficial, în jur de 20 de cazuri de SIDA, în timp ce comuniștii negau prezența bolii. Imediat după revoluție însă, în 1990, adevăratul dezastru a ieșit la iveală.

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE