Ca într-un potop biblic, regiunea Halkidiki a fost secerată de vânt și inundată de ploi. Calamitatea a ucis șase oameni și a rănit peste 100. Printre morți se află și doi români: o femeie și copilul ei, în vârstă de opt ani. Imaginile de după furtună arată ca în scenele unui film de groază. Mașinile au fost răsturnate de vânt, șezloangele izbite și încolăcite pe stâlpii stradali, clădiri cu acoperișul rupt și fărâmițat. Cele mai vizitate stațiuni ale Greciei sunt acum o ruină. „O catastrofă biblică”, titrează presa elenă. În Halkidiki s-a declarat cod roșu și stare de urgență!

A fost un dezastru neanunțat. Românii aflați în aceste zile pe pământul Greciei, în zona brațelor Nea Moudania și Polygyros – la cca 50 de kilometri de Salonic, susțin că nimeni nu le-a dat un semnal de alarmă. Ceea ce aplicațiile mobile cu previziuni meteo arătau ca fiind „șanse crescute de ploaie” s-a transformat într-o furtună sângeroasă, însoțită de o tornadă. Doi copii au murit, dintre care unul român, după ce acoperișurile clădirilor în care se aflau s-au prăbușit peste ei.

Alți doi cehi au murit violent, în rulota în care se aflau. Autovehiculul a fost luat pe sus de tornadă și izbit de pământ. Toți cei șase oameni care au pierit sunt turiști.

Românii care s-au trezit în mijlocul urgiei au trimis mesaje disperate familei și apropiaților din țară, cerând ajutor: „Eram cu copiii pe stradă când a început o furtună foarte ciudată! Și mai ciudat a fost că, până atunci, cerul era senin! Ne-am adăpostit în recepția unui hotel, dar am crezut că murim. Totul era luat pe sus, furtuna lua mesele pe sus, pur și simplu! Am trimis imediat mesaje disperate acasă, pentru că mă temeam să nu rămân fără semnal. Nu a mers să sun! Le-am scris rudelor să anunțe autoritățile, că suntem disperați, murim!”, povestește o româncă aflată în vacanță în Nea Moudania. „Chemați ajutoare! Așa le-am scris de trei ori! Și ei, săracii, nu știau pe cine să cheme taman în Grecia. Iar eu intrasem în panică, aproape în stare de șoc. E un film de groază aici! Îi mulțumesc lui Dumnezeu că nu au pățit copiii ceva!”, mai spune femeia. Momentan, românii nu se pot întoarce în țară din cauza restricțiilor rutiere. În regiune, mai multe drumuri au fost distruse sau grav afectate.

Ministerul Afacerilor Externe nu a reușit să transmită massmediei informații despre progresul misiunilor de salvare a românilor aflați în zonele afectate, însă autoritățile elene intervin cu sute de pompieri.

Bilanțul negru

Foarte multe zone sunt fără electricitate, după furtuna care a lovit miercuri noapte. Stâlpi de electricitate și panouri electrice au fost rupte sau zdrobite.

Mai bine de 230 de persoane au primit ajutor din partea pompierilor în prima parte a zilei de joi. La numărul de urgență s-au înregistrat, în prima parte a zilei, peste 600 de apeluri la care se solicitau intervenții medicale.

Cei doi români morți, mamă și copil, au sfârșit într-un restaurant din zona Nea Plagia. Acoperișul localului s-a prăbușit peste ei.

Un cuplu de seniori din Cehia a fost ucis de tornadă, în Sozopoli, după ce aceasta le-a ridicat rulota și a izbit-o de pământ. În autoturism se aflau și fiul cuplului, dar și nepotul lor. Aceștia au scăpat cu viață.

Un turist rus, în vârstă de 38 de ani și fiul lui în vârstă de 2 ani au murit după ce un copac s-a prăbușit peste ei, în fața unui hotel din Potidaia.

Cel mai tânăr rănit a fost un copil în vârstă de 8 luni, iar cel mai în vârstă, o persoană de 72 de ani.

Cele mai afectate regiuni: Salonic (Thessaloniki), Halkidiki, Serres, Kilkis, Kavala, Drama, Xanthi și Rodopi.

Centrul Meteorologic Zeus: „Pe 10 iulie, Grecia a fost lovită de peste 5.000 de fulgere”.