Conducerea lărgită a PSD va stabili, săptămâna viitoare, dacă la Congresul extraordinar se vor organiza alegeri pentru cele 14 funcții de vicepreședinte național și pentru funcția de președinte executiv, a doua funcție din ierarhia partidului.

Actualul președinte executiv al PSD, Niculae Bădălău, a afirmat recent că nu ştie dacă mai vrea să continue. „Cincizeci și unu la sută aş înclina să nu mai candidez (la Congres, n.red.), ţinând cont de vârstă, am 57 de ani”, a declarat acesta.

Anunțul lui Bădălău a deschis cursa internă în partid pentru potențialul înlocuitor al acestuia. Surse socialdemocrate au explicat, ieri, pentru EVZ, că pretendenții așteaptă o decizie oficială a partidului pentru a-și anunța candidatura și își caută în interiorul formațiunii sprijinul necesar pentru o candidatură cu șanse.

Revanșa

Vicepreședintele PSD Ecaterina Andronescu este una dintre variantele luate în calcul pentru a deveni nr. 2 din partid, au relatat surse socialdemocrate pentru EVZ. Întrebată dacă va candida la acestă funcție, Andronescu nu a exclus varianta. „O să mă gândesc, pentru că ceea ce am acumulat eu ca experiență, dacă este de folos, este păcat să nu o pun în slujba partidului”, a declarat ea.

Andronescu a încercat să ajungă președinte executiv al PSD la Congresul din 2015, dar nu și-a mai depus candidatura pentru că Valeriu Zgonea își asigurase deja susținerea necesară în partid. „Eu sunt chimist și știu ce înseamnă să cântărești balanța”, a explicat ea, la vremea respectivă.

Decizie

Președintele PSD Vrancea, Marian Oprișan, a anunțat că va candida la Congres, fără să precizeze la ce funcție. „Nu am candidat în anul 2015 la Congres pentru că am spus foarte clar: «Nu candidez pentru că am un dosar, e dosarul meu, nu e dosarul partidului». De data asta, pentru că am demonstrat întregii națiuni că sunt nevinovat și nu am nicio legătură cu ceea ce mi-a fost adus ca acuzații, vă spun cât se poate de clar că eu candidez la o funcție de conducere în PSD”, a spus social-democratul. Surse din PSD au spus EVZ că Oprișan țintește a doua funcție din ierarhia partidului.

Surprize

Președintele organizației județene PSD Dolj, senatorul Claudiu Manda și președintele PSD Dâmbovița, Adrian Țuțuianu se află și ei pe „lista scurtă” din partid a potențialilor candidați la Congres, un alt nume vehiculat de social-democrați pentru președinte executiv fiind cel al liderului PSD Bacău, senatorul Dragoș Benea, aflat în relații apropiate cu președintele PSD, Liviu Dragnea. Un alt apropiat al lui Dragnea, secretarul general al partidului, Marian Neacșu, a apărut și el în discuțiile din interiorul partidului privind potențialii candidați la Congres, au relatat surse din partid pentru EVZ.

Rampă de lansare

Funcția de președinte executiv al PSD poate să reprezinte o trambulină pentru șefia partidului. Președintele PSD, Liviu Dragnea, a candidat la șefia partidului din postura de fost președinte executiv sub conducerea lui Victor Ponta. Fostul președintele executiv al PSD Valeriu Zgonea a încercat și el să preia conducerea partidului după condamnarea definitivă la închisoare cu suspendare a lui Liviu Dragnea.