Evenimentul Zilei > Actualitate > Postare virală. Mirel Curea demonstrează că măsurile implementate de autorități sunt inutile
Postare virală. Mirel Curea demonstrează că măsurile implementate de autorități sunt inutile

Postare virală. Mirel Curea demonstrează că măsurile implementate de autorități sunt inutile

Jurnalistul Mirel Curea explică faptul că noile măsuri luate de autorități pentru limitarea răspândirii pandemiei nu sunt deloc eficiente.

Într-o postare pe rețele sociale, jurnalistul Mirel Curea demonstrează, printr-un simplu raționament logic, faptul că noile măsuri luate de autorități pentru a limita răspândirea pandemiei provocată de coronavirus sunt total ineficiente. Jurnalistul face referire în special la măsura care vizează rdecerea programului magazinelor.

„Foarte tare! Magazinele se închid la ora 18! Să presupunem că un magazin era deschis până acum, de la 8.00, la 22.00, adică 14 ore, iar în intervalul ăsta era vizitat de 1400 de cumpărători. Adică, 100 de cumpărători pe oră.

În noile condiții, același magazin va funcționa între 8.00 și 18.00, adică 10 ore, și va fi vizitat de același număr de cumpărători – nevoia de consum rămâne aceeași pentru toți cei 1400 de consumatori. Adică, 140 de cumpărători pe oră.

Rezultatul va fi o aglomerare suplimentară a magazinului cu 40% și o creștere a riscului de infectare în timpul cumpărăturilor cu același procent.

Avem de a face cu un caz tipic de măsură imbecilă, cu efect contrar celui declarat”, scrie jurnalistul Mirel Curea.

Ce măsuri au luat autoritățile pentru a limita răspândirea virusului

Reducerea intervalului orar, în care este permisă circulaţia persoanelor în afara locuinţei fără restricţii, în localităţile în care incidenţa cumulată în ultimele 14 zile este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori şi mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 20.00, pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori. Când incidenţa creşte peste 7,5 la 1.000 de locuitori, restricţia este valabilă pentru întreaga durată a săptămânii; aplicabilitatea măsurii încetează când incidenţa scade sub 7 la 1.000 de locuitori.

Excepţii de la interdicţiile de circulaţie de mai sus o fac zilele de Paşte, astfel că în perioadele 3-4 aprilie 2021 (Paştele catolic) şi 1-2 mai 2021 (Paştele ortodox) se permite circulaţia persoanelor în afara locuinţei, în intervalul orar 20.00-02.00, pentru deplasarea şi participarea la slujbele religioase; derogarea este valabilă şi pentru Pesah, în zilele de 27-28 martie, în intervalul orar 18.00-22.00.

Limitarea intervalului de timp în care este permisă activitatea operatorilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ/prestări de servicii în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private, în localităţile în care incidenţa cazurilor este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori şi mai mică de 7,5 la 1.000 de locuitori, până la ora 18.00 pentru zilele de vineri, sâmbătă şi duminică. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori. Când incidenţa este mai mare de 7,5 la 1.000 de locuitori, limitarea până la ora 18.00 este valabilă pentru întreaga săptămână.

Suspendarea activităţii operatorilor economici care se desfăşoară în spaţii închise în domeniul sălilor de sport/fitness, în localităţile în care incidenţa cazurilor este mai mare de 4 la 1.000 de locuitori. Aplicabilitatea măsurii încetează când rata de incidenţă scade sub 3,5 la 1.000 de locuitori.

Prin ”incidenţa cumulată în ultimele 14 zile” se înţelege incidenţa cumulată a cazurilor calculată pe un interval de 14 zile, cuprins între a 17-a zi şi a 3-a zi, anterioare datei în care aceasta se realizează, prin raportare la numărul de persoane din fiecare localitate, actualizat săptămânal de Direcţia pentru Evidenţa Populaţiei şi Administrarea Bazelor de Date.