Nicky Verstappen, un băiat de 11 ani, a dispărut subit dintr-o tabără în august 1998, în provincia Limburg, în sudul Olandei. Trupul băiatului, care a fost abuzat sexual înainte de a fi ucis, a fost găsit o zi mai târziu.

Chiar dacă poliţia a efectuat căutări la scară mare, urmărite de întreaga presă locală şi de publicul olandez, criminalul nu a fost găsit niciodată.

Într-o tentativă suplimentară de a identifica suspectul, poliţia a lansat în 2018 un apel la peste 20.000 de oameni pentru a recolta eşantioane de ADN.

"Noile tehnici de investigare ne-au dat noi oportunităţi. Avem în prezent o corespondenţă ADN directă cu urmele (ADN) găsite pe corpul lui Nicky Verstappen[…]Îl căutăm pe Jos Brech, de 55 de ani. El a fost văzut ultima dată în Franţa ", a declarat inspectorul de poliţie Ferdinand Schellinkhout.

Autorităţile olandeze şi franceze cred că Jos Brech se ascunde în Munţii Vosgi, unde are o cabană. După ce a plecat într-o plimbare pe munte, familia sa a anunţat autorităţile că a dispărut. Despre suspect se cunoaşte faptul că e un expert în supravieţuire.

Noi instrumente digitale au ajutat poliţia să dezvolte un profil ADN în 2008, pornind de la urmele prelevate de pe hainele lui Nicky Verstappen, dar nicio corespondenţă nu a fost găsită.

Jos Brech, care a fost audiat ca martor în acest caz, nu se afla printre voluntarii de la care anchetatorii au recoltat eşantioane de ADN, ceea ce a creat suspiciune.

În urma unei percheziţii la cabana sa din Munţii Vosgi, poliţia a găsit urme de ADN pe lucrurile sale personale. "A existat o potrivire", a precizat procurorul şef Jan Eland.