Evenimentul Zilei > Actualitate > Portuarii din Constanţa îşi mută protestul la Ministerul Transporturilor
Portuarii din Constanţa îşi mută protestul la Ministerul Transporturilor

Portuarii din Constanţa îşi mută protestul la Ministerul Transporturilor

Protestele din Portul Constanţa, începute în data de 9 martie, se mută mâine, pentru o zi, la Bucureşti în faţa sediului Ministerului Transporturilor. Peste 500 de angajaţi vor protesta, pentru prima dată, alături de agenţii economici portuari, cerând ministrului Ioan Rus demiterea actualei conduceri a Companiei Naţionale-Administraţia Porturilor Maritime Constanţa (CN-APMC).

Portuarii vor protesta între orele 11,00 şi 17,00, nemulţumiţi de lipsa de răspuns a  Ministerului Transporturilor la toate problemele comunităţii portuare, aduse la cunoştintă în mai multe rânduri, prin memorii, memorandumuri, scrisori. Angajaţii şi patronatele portuare avertizează că vor protesta până când Ministerul Transpoturilor, acţionarul majoritar al Portului Constanţa, va ţine cont de solicitările lor. Cele două entităţi  consideră imperios necesare schimbări structurale complete in conducerea CN APMC, “din cauza managementului defectuos, a lipsei de profesionalism şi a faptelor cu caracter penal”.

Principalele probleme semnalate de portuari sunt Master Planul Portului Constanţa, întocmit fără consultarea lor,  modul de încheiere a contractelor de subconcesiune, a contractelor de închiriere a infrastructurii de transport naval, politica tarifară a actualei conduceri a portului Constanţa, care ar fi decis majorarea cu 380% a tarifelor de utilizare a infrastructurii portuare, precum şi lipsa de trasnparenţă în exploatarea domeniului portuar. Protestatarii susţin că Ministerul Transporturilor este singura autoritate în măsură să remedieze, urgent, problemele invocate de portuari.  Portuarii se întorc, vineri, la Constanţa, continuând protestele până în data de 10 aprilie.