Evenimentul Zilei > International > Populaţia trebuie să fie pregătită. Furtuni de zăpadă FĂRĂ PRECEDENT și temperaturi minime istorice. VORTEX vă pune viaţa în PERICOL
Populaţia trebuie să fie pregătită. Furtuni de zăpadă FĂRĂ PRECEDENT și temperaturi minime istorice. VORTEX vă pune viaţa în PERICOL

Populaţia trebuie să fie pregătită. Furtuni de zăpadă FĂRĂ PRECEDENT și temperaturi minime istorice. VORTEX vă pune viaţa în PERICOL

Peste 220 de milioane de americani, adică mai bine de 75% din populaţia continentală a Statelor Unite, vor îndura temperaturi extrem de scăzute care pot atinge valori chiar şi de -50 de grade Celsius. Din regiunea Polului Nord se va deplasa o masă de aer foarte rece care va cuprinde mai multe zone ale Statelor Unite. Autorităţile au anunţat deja populaţia să-şi ia măsuri de siguranţă pentru a încerca pe cât posibil traversarea acestei perioade.

Deasupra celei mai mari părţi a Statelor Unite, începând cu Dakota şi traversând Noua Anglie, sunt așteptate furtuni de zăpadă și temperaturi minime istorice, potrivit lui Brian Hurley, meteorolog în cadrul Serviciului Naţional de Meteorologie. „Pentru cei care locuiesc în regiunea Cercului Polar, poate fi un fenomen obişnuit. Dar când ajunge la acest nivel, îţi poţi da seama că e ceva periculos”, a spus Hurley, potrivit cancan.ro

Condiţii de viscol au fost prognozate pentru mai multe regiuni din bazinul fluviului Ohio, iar miercuri se aşteaptă căderi de zăpadă din regiunea Marilor Lacuri până în Noua Anglie. Este, de asemenea, aşteptată ninsoare în Dakota, Minneapolis şi St. Paul, Minnesota, precum şi în Central Michigan, unde este prognozat un strat de zăpadă de 30 de centimetri, a precizat serviciul de meteorologie. Regiunea Chicago, unde luni a nins deja substanţial, va fi cea mai afectată de temperaturile extrem de scăzute, a precizat serviciul de meteorologie pe Twitter.

Filiala serviciului meteo din Des Moines, Iowa, a precizat că „o masă de aer rece ce poate pune viaţa în pericol” va afecta acest stat începând de marţi dimineaţă până vineri dimineaţă, cu valori termice care ar putea fi cuprinse miercuri între -43 grade Celsius şi -48 grade Celsius în regiunea nordică a statului. Aproape 2.300 de zboruri au fost anulate, iar alte 11.800 au avut întârzieri începând de luni seară, în principal din cauza furtunii. Guvernatorul statului american Illinois, J.B. Pritzker a prezentat luni, 28 ianuarie, un plan pentru situaţii de urgenţă în faţa acestui vortex polar ”fără precedent”, care va aduce un front de aer rece şi rafale de vânt în aproape toate regiunile din SUA, avertizând locuitorii că temperaturile ar putea coborî cu mult sub pragul de îngheţ, potrivit.

Acesta a mai spus că frontul de aer rece ar putea coborî marţi seară temperaturile la până -48 grade Celsius (-55 de grade Fahrenheit), în nordul statului Illinois, existând pericolul producerii degerăturilor în doar câteva minute. Skynews scrie că în anumite zone temperaturile vor ajunge chiar și la -54 de grade Celsius (-65 de grade Fahrenheit). „Este vorba despre o furtună, probabil fără precedent, care va aduce un frig extrem în statul nostru şi toţi locuitorii trebuie să fie pregătiţi. Autorităţile instituie un Plan pentru Situaţii de Urgenţă împreună cu instituţiile importante din stat, avertizându-i, de asemenea, pe locuitori referitor la condiţiile care pot pune viaţa în pericol”, a spus Pritzker într-un comunicat.

Cetăţenii români aflaţi în Statele Unite ale Americii sunt atenţionaţi că, în perioada 29 ianuarie – 1 februarie, sunt prognozate pentru această ţară temperaturi extrem de scăzute, fiind preconizate valori minime istorice şi furtuni de zăpadă, potrivit unui comunicat al Ministerului Afacerilor Externe (MAE), transmis marţi, 29 ianuarie, prognoza fiind valabilă pentru regiunea Midwest.

Sunt probabile depuneri de gheaţă şi polei, care pot provoca blocarea unor segmente ale infrastructurii de transport. Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Consulatului General al României la Chicago: (001) (312) 573-1315, (001) (312) 573-1181, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate şi preluate de operatorii Call Center, în regim de permanenţă.

MAE recomandă consultarea site-urilor www.chicago.mae.ro, www.accuweather.com, www.mae.ro şi reaminteşte că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” cu informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare „Un SMS îţi poate salva viaţa!”.