"Toată lumea, pe bună dreptate, vrea autonomie locală – mai extinsă sau mai redusă. După care, când se întâmplă ceva, toată lumea zice să intervină primul-ministru. O să examinez dacă ţine de Guvern acest lucru, cu siguranţă că o să verificăm. Dacă sunt decizii care ţin strict de autoritatea locală, acestea pot fi atacate în instanţă. Eu nu vreau să avem un Guvern care intră toată ziua peste autorităţile locale", a spus Ponta, luni, la Parlament.

Premierul a subliniat faptul că, atunci când este vorba de proiecte locale, Consiliul judeţean şi cel local cunosc detaliile mai bine decât o poate face Executivul şi că acestea "pot fi trase la răspundere mult mai uşor decât Guvernul când ceva merge rău".

"Sigur că avem dreptul şi atribuţiile de a verifica diferite lucruri care ţin de legalitatea unor proiecte. (…) Sigur că Guvernul e responsabil şi trebuie să intervină, să verifice, dar nici nu vreau să se ocupe Guvernul de orice construcţie pe care o face o primărie sau un Consiliu Local, pentru că atunci înseamnă că nu mai există autoritate locală şi autonomie locală şi facem iar un stat super centralizat, ceea ce eu personal nu cred că este bine. Cât mai multă descentralizare, cât mai multe competenţe şi responsabilităţi la nivel local, cu atât mai bine, pentru că întotdeauna primarul, Consiliul local şi judeţean sunt mult mai aproape, ştiu mai bine decât Guvernul şi pot fi trase la răspundere mult mai uşor decât Guvernul când ceva merge rău", a adăugat Ponta.