Evenimentul Zilei > Politica > Ponta: SUSȚIN în continuare ideea ca forma CODULUI SILVIC să prevadă acea limitare de 30%
Ponta: SUSȚIN în continuare ideea ca forma CODULUI SILVIC să prevadă acea limitare de 30%

Ponta: SUSȚIN în continuare ideea ca forma CODULUI SILVIC să prevadă acea limitare de 30%

Premierul Victor Ponta crede că forma legii Codului Silvic este una bună. De asemenea, premierul a precizat că nu se teme de amenințările celor de la Holzindustrie legate de concedierile angajaților.

”Amenințări de la firme am tot primit de trei ani de când sunt prim ministru și nu mă impresionează în niciun fel. Ăsta e doar un mijloc de presiune care repet, nu e nici prima firmă, nici ultima pe care îl susține. Susținem în continuare că forma Codului Silvic să prevadă acea limitare de 30%. Al treilea lucru se referă că dincolo de implementarea radarului pădurilor nu e suficientă în acest moment, și după ce intră în vigoare Codul Silvic, după ce finanțăm partea de jandarmerie, de gardă de mediu puteam să avem măsuri. Până atunci, folosind de un articol al Uniunii Europene, am cerut azi colegilor să întocmim un act normativ temporar prin care să oprim de la export lemnul neprelucrat. Chiar în acest weekend o să o discutăm și miercuri să o adoptăm. Cu siguranță dupa ce avem toate actele normative trebuie să avem toată partea de infrastructură. O problemă care se discută în CSAT nu e o problemă oarecare, nu?”, a declarat premierul în cadrul emisiunii ”Ultimul cuvânt”, difuzată la B1 TV.

Victor Ponta a afirmat că CSAT va avea loc în luna iunie.

”Am vorbit cu președintele pe această temă e vorba aici nu doar de guvern, e vorba de un efort al tuturor instituțiilor staului, și l-am informat pe președinte despre intenția de a adopta un asemenea act normativ care în niciun caz nu e regula europeană, dar în articolul 36 din Tratat se prevăd anumite excepții”, a mai spus acesta.

Întrebat cum s-a desfășurat dialogul cu președintele Klaus Iohannis, Victor Ponta a spu scă a fost unul civilizat și constructiv.

”Se impun niște măsuri urgente și această idee pe care am discutat-o azi în guvern o măsură care produce efecte imediat. Putem să o luăm o măsură excepțională”, a afirmat Ponta.

Întrebat dacă introducerea pragului de 30% de masă lemnoasă este de natură să încalce libera circulație a mărfurilor, Victor Ponta a spus că nu are nicio legătură.

”Nu confundați lucrurile. Pragul de 30” ține de piață, de concurență, ai nevoie de avizul Consiliului Concurenței. Chestia cu 30% are legătură cu legile competiției. Articolele 33-35 din tratatele constitutive e principiul potrivit căruia nu se pot bloca importurile-exporturile, dar sunt niște excepții. E prevăzut acolo o situație de excepție, așa încât comisa europeană, dacă vom lua o asemenea decizie ne va întreba de ce am luat această măsură. A fost o situație de urgență, însă până miercuri vom încerca să facem o consultare informală”, a subliniat premierul.

”Numai domnul Băsescu știa cine și cui se fac dosarele penale. Eu nu știu acest lucru și nici nu mi-l doresc”, a fost răspunsul lui Victor Ponta la întrebarea dacă după CSAT se fac și dosarele penale.