Așa cum era de așteptat, Victor Ponta și Klaus Iohannis au intrat în turul doi al alegerilor prezidențiale, programat peste două săptămâni, pe 16 noiembrie. Toate institutele de sondare a opiniei publice, care au efectuat cercetări la ieșirea de la urne (exit-poll), i-au indicat drept finaliști pe candidații PSD, respectiv, ACL.

Luptă strânsă în turul doi

Nici diferența dintre cei doi nu a fost surprinzătoare, aproximativ 9 procente, anticipată de sociologi, în campania electorală. Victor Ponta s-a situat între 40-41%, în timp ce Klaus Iohannis a reușit să depășească pragul de 30%.

O luptă strânsă și extrem de interesantă s-a dat și pentru poziția a treia. Practic, potrivit estimărilor exitpoll- urilor, este foarte greu de spus cine a reușit să o obțină, având în vedere că diferențele dintre candidați sunt în marja de eroare a sondajelor. Diferențele dintre acești candidați este mică, astfel că va trebui să așteptăm rezultatele oficiale, pentru a vedea cine și-a adjudecat locul trei. Călin Popescu Tăriceanu, reprezentant al Partidului Liberal Reformator (PLR), are, după toate aparențele, prima șansă să urce pe podium, fiind cotat în jurul a 6%. Candidatul PMP, Elena Udrea, are 5%, este pe poziția a patra și îi suflă- n ceafă lui Tăriceanu. A cincea s-a clasat Monica Macovei, cu o medie de 4,5%.

Emoții pentru Iohannis

Așa cum arată rezultatele din primul tur, este greu de anticipat care va fi deznodământul luptei dintre Victor Ponta și Klaus Iohannis, de peste două săptămâni. Va conta cine va reuși să mobilizeze mai mulți alegători în turul doi.

Călin Popescu Tăriceanu este deja în tandem cu Victor Ponta și, mai mult ca sigur, își va anunța sprijinul pentru acesta. Actualul premier a declarat, în mai multe rânduri că vrea refacerea USL, și l-ar putea desemna pe liderul PLR succesor la Palatul Victoria. Mai mult ca sigur, va relua oferta, pentru a capta tot electoratul lui Tăriceanu. Voturile lui Dan Diaconesc ar putea intra și ele în zestrea candidatului PSD.

De cealaltă parte, Klaus Iohannis are emoții. Fără sprijinul Monicăi Macovei și al Elenei Udrea (PMP), misiunea sa va fi una extrem de dificilă.

Mai puțini români la vot comparativ cu 2009

Numărul românilor cu drept de vot, care s-au prezentat ieri la urne, a fost mai mic față de primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale din 2009. Diferența nu a fost însă una consistentă. La ora închiderii ediției, Biroul Electoral Central (BEC) comunicase prezența înregistrată până la ora 19.00. Astfel, la nivel național, votaseră 8.939.922 de alegători, ceea ce reprezintă 48,89% din românii înscriși pe listele electorale. Votanții din mediul rural s-au mobilizat mai bine (47,68%) decât cei din mediul urban (50,54%). În București, prezența a fost de 48,93%.

În 2009, prezența înregistrată la ora 19.00 era de 49,97 % la nivel național. 42,71 % votaseră în mediul urban, iar 53,77 %, în mediul rural.

Mobilizare în fiefurile lui Ponta și Iohannis

De menționat ar fi că, pe primele locuri în topul prezenței, s-au situat atât județele conduse cu mână forte de către baronii PSD- Teleorman (54,38%) și Olt (55,21%), cât și fiefurile lui Klaus Iohannis- Sibiu (54,68%) și Ilfov (59,13%). În Ilfov, județul fruntaș la prezență, președinte al Consiliului Județean e liberalul Marian Petrache. Interesant este că, până la ora 10.00, la nivel național, se prezentaseră la secțiile de votare mai mulți alegători (6,55%) comparativ cu scrutinul din 2009 (6,17%). Diferența a fost dată de faptul că votanții din mediul urban s-au mobilizat mai bine, în proporție de 6,37%, față de 2009, când veniseră doar 5,56%.

 

REZULTATE TURUL 1 ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014 și EXIT POLL turul 1 alegeri prezidențiale 2014

Află ușor și rapid, pe evz.ro, rezultatele sondajelor EXIT POLL realizate la ieșirea de la urne în primul tur al alegerilor prezidențiale 2014. EVZ.Ro prezintă în timp real REZULTATE EXIT POLL ALEGERI 2014, dar și REZULTATE VOT TURUL 1 ALEGERI PREZIDENȚIALE 2014

REZULTATE ALEGERI PREZIDENȚIALE: De asemenea, pe evz.ro poți afla cel mai simplu si rapid rezultatele votului din turul 1 de scrutin al acestor alegeri prezidențiale. Află pe evz.ro cum s-a votat în fiecare județ.

Rămâi pe evz.ro în 1 și 2 noiembrie pentru a afla și cele mai importante știri ale acestor zile, declarațiile candidaților, incidentele electorale și rezultate alegeri prezidentiale 2014.

EVZ îţi prezintă cele mai importante ştiri şi analize despre alegerile prezidenţiale din 2014. De asemenea, pe evz.ro vei putea afla în timp real  rezultatele sondajelor exit-poll de la alegerile prezidentiale 2014. Cel mai bun portal de stiri va transmite in timp real rezultate turului 1 al alegerilor prezidentiale 2014 si rezultatele finale ale alegerilor prezidentiale 2014.

EVZ.RO vă prezintă cele mai importante știri despre ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014.

CITIȚI pe EVZ.RO sondaje, prezența la urne, rezultatele exit-poll-urilor și rezultatele la ALEGERILE PREZIDENȚIALE 2014 în timp real.