Editura Evenimentul si Capital

Ponta: „Oricine mă întreabă de la Parchet ceva despre Microsoft, mă duc şi spun”

Autor: | | 16 Comentarii | 459 Vizualizari

Premierul Victor Ponta a declarat marţi că nu a avut nicio legătură cu contractele privind licenţele Microsoft şi că, în cazul în care va fi solicitat de procurori, va merge la Parchet pentru a spune ce ştie, scrie Agerpres.

Precizarea a fost făcută la solicitarea jurnaliştilor, în contextul în care numele său şi al lui Adrian Năstase sunt invocate de un martor într-o declaraţie dată în faţa procurorilor DNA în dosarul Microsoft.

"Vă promit că oricine mă întreabă de la Parchet ceva despre Microsoft, mă duc şi spun. După cum ştiţi foarte bine, nu am avut niciodată nicio poziţie publică din care să am legatură cu contracte, dar, dacă mă cheamă cineva, bineînţeles că mă duc şi spun tot ceea ce ştiu", a afirmat premierul, după ce a participat la aniversarea Camerei de Comerţ şi Industrie a României.

Întrebat dacă în 2004 au existat anumite donaţii din partea Fujitsu-Siemens către organizaţia Tineretului Social Democrat, Ponta a răspuns: "Nu cunosc, pentru simplul motiv că Tineretul Social Democrat nu a fost niciodată personalitate juridică. Dacă vă referiţi la partid, nu ştiu, nu cunosc!".

Referitor la posibilitatea ca în 2004, când era şef al Corpului de Control al premierului Năstase, să fi făcut din această calitate vreun control la Ministerul Educaţiei, Ponta a spus că toate rapoartele se găsesc la Guvern.

"Sunt convins că toate controalele pe care Corpul de Control al prim-ministrului le-a făcut în urmă cu 12 ani le găsiţi la Guvern. Vă punem totul la dispoziţie sau, dacă nu, au fost făcute deja publice, până acum.(..) Mi-aş dori enorm de mult să-mi aduc aminte de tot ce v-ar interesa pe dvs, dar, fiind vorba de-acum 12 ani şi de nişte documente oficiale, cred că mai corect este să ne cereţi în scris, să vă dăm în scris", a precizat Ponta.

Întrebat dacă a vorbit vreodată cu Claudiu Florică, martorul care a dat declaraţie la DNA, despre acest subiect, Ponta a arătat că nu a avut asemenea discuţii cu nimeni, pentru că nu avea "atribuţiile legale".

Numele lui Victor Ponta şi al lui Adrian Năstase sunt invocate de un martor într-o declaraţie dată în faţa procurorilor DNA în dosarul Microsoft.

Declaraţia martorului apare în cererea prin care DNA solicită aviz pentru ridicarea imunităţii a nouă foşti miniştri cercetaţi în acest dosar.

Potrivit martorului, contractul licenţelor IT în valoare de 200 milioane euro a fost iniţiat, negociat şi controlat de Claudiu Florică în perioada 2001 - 2002, când a avut în acest sens întâlniri directe cu Ecaterina Andronescu, Mihnea Costoiu şi alţi angajaţi ai Ministerului Educaţiei şi Cercetării.

În opinia acestuia, contractul încheiat de Siveco cu Ministerul Educaţiei a fost conceput ca un contract cadru a cărui derulare urma să aibă loc în mai multe etape, pe măsură ce Ministerul Educaţiei obţinea bugetul necesar achiziţiei, fiind conceput ca un contract ce depăşea necesităţile pentru a permite noi achiziţii ulterioare prin acte adiţionale, fără o procedură de licitaţie.

'Claudiu Florică a condiţionat şi prezenţa firmei Siveco ca integrator în acest contract de subcontractarea unei părţi din software şi servicii în valoare de 1,5 milioane dolari firmei Kapraras Consulting condusă de Antonio Kapraras, care urma să asigure la rândul ei plata unei mite către persoane din anturajul lui Adrian Năstase', mai declară martorul.

Acesta mai susţine că, după ce Ecaterina Andronescu a fost schimbată în 2003 cu Alexandru Athanasiu din funcţia de ministru al Educaţiei, Claudiu Florică a pierdut o parte din controlul pe care-l avea asupra autorităţii contractante, contractul derulându-se în continuare în perioada 2003 - 2009, dar fără ca vreuna din firmele protejate şi controlate de Claudiu Florică, respectiv Fujitsu Siemens Computers, Net Consulting, Softwin, să mai primească vreo contractare.

Cand pica ziua de Rusalii in 2019. Cate zile libere vor avea romanii

Pagina 1 din 2

Stirile zilei

Alte articole din categoria: Politica

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI