Strigăte ce au animat miile de români revărsați în două cozi infernale (și interminabile) pe străzile chic  San Dominique și Rue de la l’Exposition din al șaptelea „arrondissment” de la Paris, unde se află ambasada și consulatul român la Paris.

O unire în simțire a românilor în ceea ce privește lehamitate față de guvernarea Ponta și revoltă față de condiția de candidat la președinte al acestuia că, de altfel, și de organizarea alegerilor din străinătate.  Toți românii din cei peste doi kilometri de coadă păr a fi uniți de consensul de vota în favoarea lui Johannis, convinși se pare că  „neamțul nu ne minte”.

„Ne tratează precum vițele, este o adevărată bătaie de joc”, este comentariul unei doamne în vârstă aflată la coadă  de cel puțin 2 kilometri pentru a vota. „Se uită că menirea intrinsecă a ambasadei este de a ne apăra drepturile și de  a ne reprezenta interesele, nu de a ne împiedică să ne exprimăm dreptul la vot”, afirmă domnul Babasanda, un bărbat brun, zvelt, într-un costum elegant negru. 

 „Am fost împiedicați să votam” este convingerea – și frază recurentă- a multora din românii cu care am stat de vorbă. „Am văzut cu ochii noștri, va dăm nume, domnișoară, dacă doriti”, afirmă domnul Babasanda și doi domni mai în vârstă care-l însoțesc. „Avem  prieteni care, demoralizați de această coadă indecență, obosiți, au fost nevoiți să plece, să renunțe a vota. Nu poți stă opt, zece ore, sub ploaie, frig,la coadă, este inuman”. Într-adevăr, observ  oameni care sunt însoțiți de bebeluși, de copii mici, oameni trecuți de șaptezeci, optzeci de ani. Însă, în pofida vremii neprielnice,  românii reuniți la Paris demonstrează un comportament admirabil, sunt uniți de voința de a rezistă cu orcie preț pentru a putea aduce o schimbare. „Ghinion pentru români, spune o doamnă în vârstă hâtră, nimeni nu e cu Ponta la Paris, doar  vremea pare a face jocul PSD-ului. „Oamenii sunt dezgustați, dar ploiaia ține cu PSD”, a adăugat ea..

„Curată bătaie de joc” este de părere și domnul doctor Barbu Alexiu, un bărbat de șaizeci de ani, afalt în vizită la Paris cu soția și fiul. Va rog să precizați, însă,  cu majuscule, bătaie de joc PREMEDITATĂ, dusă la extremă”. Medicul a decis astfel să-și sacrifice a două zi a vizitei sale la Paris pentru a vota. La coadă de la opt dimineață, până la 18.30  când am vorbit încă nu votase. După estimările domniei sale, trebuia să mai aștepte cel puțin încă  două ore  de unde ajunsese coada. „Vom renunța probabil și noi, asemenea altora, căci nu mai putem fizic”.  Deși sunt expertă  în cozi – adaugă cu un zambat amar soția, doamna Margareta Alexiu, căci am tot stat pe vremea lui Ceaușescu, n-am văzut așa ceva . O oră-două, hai trei ințeleg, însă opt-zece ore să stai la coadă pentru a vota este inadmisbil. Și doamna Alexiu este impresionată de atitudinea admirabilă și de tenacitatea  românilor din  Franța.
„Prima oară ar fi putut fi considerat accident această proastă organizare, însa a doua oară este clar premeditare”,este de părere și Radu Nedelcu, inginer electronist, referitor la situația organizatorică catastrofală de la Paris de acum două săptămâni.

Dupa 15 de ani de locuit în Canada și trei ani in Franța, Radu a ales să-și piardă duminica pentru a reuși să voteze. Speră și el, asemenea, tuturor românilor cu care am discutat că votul său să poată ajuta la o schimbare. Schimbare, după cum mi s-a precizat de nenumărate ori, în sensul eradicării  mafiei și corupției de „iz bolșevic”.  „Se trezește civismul românilor” este de parere Radu, civism și coeziune a conaționalilor noștri care în general lasă atat de mult de dorit. „Proporțiile corupției din țară și stadiul în care a adus țara Ponta a polarizat și unit românii din strainătate.  Cred că lumea nu votează o culoare politică ci, pur și simpu, dezgustată de  hoție și minciună, votează împotriva acesteia”, conchide tanarul inginer.

Domnul Babasanda, speră, la rândul său, că se va deschide o anchetă în țară în legatură cu „această obstrucție la vot a românilor din străinătate. Cineva trebuie să răspundă, ca în orice țară civilizată, și asta intrucât  este inadmisibil ca intr-un stat de drept să se împiedice acest drept fundamental la vot. Se poate greși o dată, dar dacă se repetă și în turul doi, ar trebui sa se ia măsuri”.

Corespondență de la Paris de la Claudia Stănilă