Victor Ponta a declarat la, România TV, că prin amânarea creșterii pensiilor cu 40%, Guvernul este obligat să indexeze pensiile cu 10,5%, ceea ce înseamnă că pensionarii se vor „bucura” de o majorare mai mică.

„Domnul Cîţu, în numele Guvernului, a spus mai departe pe la toate agenţiile: vă rugăm frumos, mai lăsaţi-ne un pic. Primul lucru nu dăm pensiile. Dăm 10 la sută din septembrie. Refacem buffer-ul, adică nu cheltuim din banii ăia de la BNR, ca să ţinem cursul. Banii aceia ai românilor nu se atinge de ei.

Al treilea lucru: după alegeri intrăm într-un program de ajustare fiscală şi bugetară. Asta înseamnă 2010. Asta se angaja România în 2010, după care a urmat aşa: s-au tăiat pensiile, salariile, TVA-ul 24 la sută. Cei care te împrumută sunt nişte funcţionari. Tai pensiile şi dai afară oameni.

Ce au zis liberalii: mai dă-i încolo de pensionari că ăia nu votează cu PNL-ul, să îi tăiem”, a explicat Victor Ponta, la România TV.

Liderul Pro România a adăugat că vrea să demită Guvernul. „Dacă îi demiţi prin moţiune de cenzură, nu mai pot să dea OUG şi atunci nu se mai pot atinge de legea pensiilor, aşa cum nu se mai pot atinge de alocaţii”.

Fostul premier susține că în urma creșterii pensiilor cu 10%, pensionarii ar primi mai puțini bani.

„Dăm o mărire cu 10 la sută. Dacă această lege prin OUG este amânată, intră în vigoare legea 263, fosta lege a pensiilor, care spune că în fiecare an se indexează pensiile cu inflaţia + 50 la sută din creşterea salariului mediu pe economie. Inflaţia anul trecut a fost 3,8 la sută. Creşterea salariului mediu a fost 13,3 la sută. Indexarea, conform legii, ar trebui să fie 10,5 la sută pe tot anul 2020, ori ei de la 1 ianuarie nu au dat nimic. Ei dau de fapt dau 4 la sută pe tot anul, exact cât inflaţia. Dar anul ăsta inflaţia e mai mare. Deci e furăciune pe faţă”, a explicat liderul Pro România.