I-am scris deja să îl anunţ acest lucru. Denunț pactul de coabitare, din moment ce Băsescu a zis că totul a fost o păcăleală. Am de gând să respect toate atribuţiile preşedintelui României. Cred că preşedintele şi premierul trebuie să colaboreze”, a explicat premierul.

În scrisoarea trimisă șefului statului, premierul îi reproșează reauacredință. „În urma afirmaţiilor pe care le-aţi făcut public în ziua de marţi, devine clar pentru toţi românii, dar şi pentru partenerii noştri că ați semnat acest document cu rea-credință, fără a vă asuma în realitate principiile sale. Prin urmare, vă aduc la cunoştinţă pe această cale faptul că, în actualele condiţii, nu mai pot considera valabil Pactul de coabitare instituţională semnat în decembrie 2012”, afirmă premierul în document.

Șeful Guvernului a mai declarat că acțiunile președintelui nu au nicio logică. „În baza acelui acord, Traian Băsescu a semnat decretul prin care am fost desemnat a doua oară premier, de ce a spus că m-a păcălit? Este nebun, nu are nicio logică ce face! a mai punctat Victor Ponta.

În octombrie 2013, șeful statului și premierul au mai avut o tentativă de a rupe pactul de coabitare. Între Cotroceni și Palatul Victoria au avut loc mai multe runde de evaluare a diferendelor, însă în final nu s-a luat nici o decizie.

Fragmentul din emisiunea „Evenimentul Zilei” din cauza căruia s-a rupt pactul de coabitare : Traian Băsescu spune că a negociat mai bine decât Victor Ponta

Afirmațiile care l-au iritat pe premier și au dus la ruperea pactului de coabitare au fost făcute de Traian Băsescu marți, în emisiunea „Evenimentul zilei”, la B1TV. Mircea Marian: Mă uit pe Facebook și lumea spune: doi oameni – dumneavoastră și Monica Macovei – de ce nu puteți să vă împăcați? Traian Băsescu: Pentru că eu nu i-am făcut lui Monica Macovei ce mi-a făcut ea. Eu eram cu spatele la zid după alegeri, cu o majoritate de 70%, care putea să nu discute cu mine. Slavă Domnului, pe lipsa de experiență a lui Ponta, am reușit să semnez cu el acel celebru pact de… Dan Andronic: Vreți să spuneți că l-ați păcălit? Traian Băsescu: Da, a fost un politician mai slab decât mine. Dan Andronic: Ați fost un negociator mai bun decât el. Traian Băsescu: Am fost negociator mai bun decât el. Și l-ați văzut cum e în fața mea…