Judecătorul Dariusz Mazur a declarat presei:

„Tribunalul a hotărât inadmisibilitatea extrădării în Statele Unite a cetățeanului polonez și francez Roman Polanski.”

Parchetul polonez, care reprezintă cererea americană, poate face apel.

În ajunul deciziei, un fost ministru al Justiției și importantă voce a conservatorilor, s-a declarat favorabilă extrădării, mergând pe urmele șefului partidului său, Lege și Justiție (PiS) Jaroslaw Kaczinsky.

La începutul lui octombrie, Kaczinsky afirma că respinge „ideea de a grația pe cineva doar pentru că este un regizor execepțional, recunoscut pe plan mondial”.

Joi, Zbigniew Ziobro, ales deputat pe listele PiS, afirma la rândul său:

„Nimeni nu trebuie protejat împotriva responsabilității sale pentru un act atât de odios, cum este abuzarea unei minore. Pedofilia este un rău care trebuie pedepsit.”

În ianuarie, Statele Unite adresaseră Poloniei o cerere de extrădare a lui Polanski, astăzi în vârstă de 82 de ani, după ce regizorul Balului vampirilor a fost văzut în public la Varșovia.

În 1977, în Statele Unite, în California, împotriva lui Roman Polanski, atunci de 43 de ani, a început urmărirea penală pentru a violul asupra tinerei Samantha Geimer, de 13 ani.

După 42 de zile de închisoare și eliberarea sa pe cauțiune, regizorul, care pledase „vinovat” pentru „raporturi sexuale ilegale” cu o minoră, a fugit din Statele Unite înainte de pronunțarea verdictului, temându-se de o pedeapsă grea.