Polonia cere, și cu noul guvern, despăgubiri din partea Germaniei, pentru perioada nazistă

Polonia cere, și cu noul guvern, despăgubiri din partea Germaniei, pentru perioada nazistă Radoslaw Sikorski. Sursă foto: Dreamstime

Polonia cere despăgubiri Germaniei pentru atrocitățile naziștilor. Marți, noul ministru de Externe polonez, Radoslaw Sikorski, a solicitat „despăgubiri financiare” din partea Berlinului pentru atrocitățile naziștilor, reînnoind astfel cererile formulate anterior de guvernul de la Varșovia.

Ministrul de externe al noului guvern polonez pro-UE a declarat marți că ar dori ca liderii germani să se gândească într-un mod „creativ” la compensarea Poloniei pentru pierderile uriașe suferite de aceasta în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, potrivit ABC News.

Ce așteaptă Polonia din partea Germaniei

Radoslaw Sikorski, în funcție de la jumătatea lunii decembrie în noul guvern polonez pro-european, a făcut prima sa vizită la Berlin de la preluarea mandatului pentru a se întâlni cu omoloaga sa, Annalena Baerbock.

Într-un interviu acordat postului de televiziune german Welt TV după întâlnirea sa cu Annalena Baerbock cu privire la solicitările de despăgubiri formulate de guvernul naționalist conservator anterior pentru atrocitățile comise de naziști, Sikorski a dorit să precizeze că: „ceea ce a făcut Germania Poloniei în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a fost teribil şi crud”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din punctul lui de vedere ar fi util ca Germania „să găsească o modalitate creativă de a exprima această suferinţă, de a-şi exprima regretul şi de a face ceva bun pentru persoanele care au supravieţuit acelei perioade”, a adăugat el.

„Şi această reflecţie etică asupra trecutului ar urma să se traducă apoi printr-o compensaţie financiară”, a continuat ministrul polonez.

Cu toate astea el nu a precizat ce sumă și-ar dori Polonia din partea Germaniei.

Radoslaw Sikorski

Radoslaw Sikorski. Sursă foto: Facebook

Ministrul de externe german caută soluții

Ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a călătorit luni la Varșovia pentru a încerca să ajungă la un compromis cu guvernul polonez în legătură cu despăgubirile solicitate de Polonia, conform DPA.

Șeful diplomației poloneze, Zbigniew Rau, a semnat o cerere oficială pentru a iniția discuțiile privind despăgubirile de război, documentul urmând să fie înmânat Ministerului de Externe german. Rau a subliniat că este convins că „părțile ar trebui să întreprindă măsuri imediate pentru o soluționare juridică și materială finală, cuprinzătoare și permanentă a consecințelor agresiunii și ocupației germane din 1939 până în 1945”.

Disputa privind despăgubirile de după al Doilea Război Mondial cerute de Polonia continuă între Germania și Polonia, însă Germania încă se opune. Annalena Baerbock a vizitat luni Polonia pentru a participa la sărbătorirea Zilei Unității Germane la ambasada țării sale.

Pretenții mai mici din partea Poloniei

Solicitarea actuală a fost semnificativ mai mică decât cea formulată de guvernul de dreapta precedent al Poloniei, care cerea despăgubiri în valoare de 1.300 de miliarde de dolari pentru invazia și ocupația Germaniei naziste din perioada 1939-1945.

Oficialii germani au afirmat în mod constant că, deși Germania recunoaște responsabilitatea sa istorică, problema despăgubirilor a fost soluționată cu decenii în urmă. Aceștia insistă asupra faptului că problema reparațiilor a fost închisă prin deciziile luate în perioada comunistă, atunci când Varșovia a renunțat la solicitarea despăgubirilor.

În acea perioadă, Polonia era sub dominația Uniunii Sovietice, iar Varșovia a argumentat că declarația sa a fost făcută sub presiunea Moscovei și nu avea caracter obligatoriu din punct de vedere juridic.