Poliţiştii de la Circulație, noi obligații în cazul accidentelor rutiere. Cum vor fi afectați șoferii

Poliţiştii de la Circulație, noi obligații în cazul accidentelor rutiere. Cum vor fi afectați șoferii Sursa foto: Arhiva EVZ

Poliţiştii de la Circulaţie au noi obligații pe care trebuie să le respecte agenții în cazul unui accident. Camera Deputaților a adoptat un proiect de lege care impune polițistului care investighează accidentele rutiere anumite obligații suplimentare.

Poliţiştii de la Circulaţie au anumite obligații suplimentare în cazul accidentelor pe care le anchetează. Acestea includ menționarea în actele de constatare existența sau absența semnalizării rutiere și calitatea acesteia. Camera Deputaților are puterea de a lua decizii finale asupra acestui proiect.

Poliţiştii de la Circulație, noi obligații în cazul accidentelor rutiere

Proiectul de lege modifică şi completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr.195/2002. Are ca scop alinierea legislației naționale cu cerințele europene referitoare la gestionarea semnalizării rutiere.

Conform noilor prevederi, administratorul drumului public, precum și antreprenorul sau executantul lucrărilor, sunt obligați să asigure instalarea, întreținerea și verificarea semnalizării rutiere conform standardelor în vigoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aceștia trebuie să instaleze indicatoare rutiere și alte mijloace de semnalizare rutieră sau dispozitive speciale pe drumurile publice din zona de administrare, inclusiv cele de intrare și ieșire, și să se asigure că acestea respectă standardele de calitate stabilite.

Ce prevede noul proiect de lege cu privire la poliţiştii de la Circulaţie

Administratorul drumului public, conform competențelor ce îi revin, cu avizul Poliţiei rutiere, este obligat să aplice marcaje rutiere rezonatoare transversale sau alte dispozitive de calmare a traficului, înainte de intrarea în localitate, de trecerea pentru pietoni şi de trecerea la nivel cu o cale ferată, marcaje rutiere rezonatoare longitudinale, precum şi marcaje pentru zone cu risc crescut de accidente, în cazurile prevăzute de reglementările în vigoare, prevede actul normativ.

Ofițer Rutier, Politista, DrumPoliţiştii de la Circulaţie. Sursa foto: Pixabay

De asemenea, proiectul mai stabileşte că administratorul drumului public sau, după caz, antreprenorul ori executantul lucrărilor este obligat să semnalizeze corespunzător, cât mai repede posibil, orice obstacol sau lucrare aflate pe platforma drumului, care stânjeneşte sau pune în pericol siguranţa circulaţiei, conform reglementărilor tehnice specifice semnalizării temporare şi să ia toate măsurile de înlăturare a acestora.

Obigativitatea semnalizatoarelor rutiere

Administratorul drumului public sau, după caz, antreprenorul ori executantul lucrărilor este obligat să ia toate măsurile de înlăturare a indicatoarelor şi mijloacelor de semnalizare rutieră temporară la finalizarea lucrărilor, astfel încât să nu stânjenească sau să pună în pericol siguranţa circulaţiei", mai stabileşte actul normativ.

Autorităţile publice locale sunt obligate să amenajeze staţiile mijloacelor de transport public de persoane prevăzute cu alveole sau refugii, cu avizul Poliţiei rutiere şi în conformitate cu prevederile reglementărilor tehnice specifice.

Poliţiştii de la Circulație trebuie să ţină cont de mijloacele de semnalizare

Mijloacele de semnalizare rutieră se constituie într-un sistem unitar, se realizează şi se instalează conform standardelor şi reglementărilor tehnice specifice în vigoare, astfel încât să fie observate cu uşurinţă şi de la o distanţă adecvată, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, de cei cărora li se adresează şi trebuie să fie în deplină în concordanţă între ele, precum şi într-o stare tehnică de funcţionare corespunzătoare, mai prevede proiectul.

Conform acestuia, autovehiculele care efectuează transport rutier agabaritic, cele de însoţire a acestora, precum şi cele care transportă mărfuri şi/sau deşeuri periculoase trebuie să aibă montate sau să fie dotate cu echipamentele specifice prevăzute de reglementările în vigoare, precum şi semnalele speciale de avertizare cu lumină galbenă, iar conducătorii acestora trebuie să le menţină în funcţiune pe toată perioada deplasării pe drumul public.

Obligațiile polițiștilor în cazul accidentelor grave

În cazul accidentelor de circulaţie din care a rezultat decesul sau, după caz, vătămarea corporală a uneia sau mai multor persoane, poliţistul învestit cu cercetarea la locul faptei este obligat:

  • să menţioneze în actele de constatare existenţa ori inexistenţa modului de semnalizare rutieră şi calitatea acesteia;
  • să înregistreze prin foto şi video existenţa sau inexistenţa semnalizării rutiere ori vicii ale acesteia.

În cazul accidentelor din care au rezultat numai pagube materiale, aceste obligaţii se îndeplinesc de poliţistul învestit cu soluţionarea acestuia, numai dacă cel puţin una dintre persoanele implicate solicită constatarea inexistenţei semnalizării ori vicii ale acesteia, potrivit antena3.ro.