Evenimentul Zilei > Social > Polițist ultragiat cu expresia „Așa să îți ajute Dumnezeu”
Polițist ultragiat cu expresia „Așa să îți ajute Dumnezeu”

Polițist ultragiat cu expresia „Așa să îți ajute Dumnezeu”

Clujeanul Paul Ciprian Comșa a dat de necaz după ce a „îndrăznit” să îi spună unui polițistului Andrei Crișan, care îl amendase: să îl ajute Dumnezeu. Agentul s-a simțit jignit și i-a mai întocmit un process-verbal cu o sancțiune usturătoare: 800 de lei. Judecătoria ClujNapoca a scăzut valoarea amenzii, dar nu a anulat sancțiunea.

Pe rolul Judecătoriei Cluj-Napoca am găsit un caz care poate intra lesne în topul celor mai ciudate decizii luate de un polițist rutier. Mai exact, clujeanul Paul Ciprian Comșa a primit o amendă mare pentru o urare făcută agentului Andrei Crișan: „Așa să vă ajute Dumnezeu!”.

Incidentul a avut loc pe 26 septembrie 2016. Așa cum reiese din relatarea făcută de instanță, în jurul orei 16.48, tânărul a parcat mașina la intersecția 7 străzi unde a oprit în zona de acțiune a indicatorului „Oprirea interzisă”.

Drept urmare, un agent rutier din cadrul Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Cluj l-a amendat, chiar dacă șoferul i-a explicat polițistului că s-a dus până la o bancă și nu avea unde să lase autoturismul. Comșa nu a contestat sancțiunea, însă, i-a zis polițistului: „Așa să vă ajute Dumnezeu!”.

Șoferul amendat: „Nu am spus nimic rău”

Urarea șoferului a fost considerată „expresie jignitoare” și, drept urmare, polițistul a întocmit un alt proces verbal și i-a aplicat lui Comșa o amendă de 800 de lei, conform Legii 61/1991, privind tulburarea ordinii și liniștii publice.

Polițistul susține că, prin tonul folosit când a afirmat „Așa să vă ajute Dumnezeu!”, șoferul i-a lezat demnitatea și onoarea. În ciuda încercărilor de a-l convinge că nu este un lucru jignitor ceea ce a spus, polițistul nu s-a lăsat înduplecat. Până la urmă, Paul Ciprian Comșa a semnat procesul-verbal cu mențiunea: „Nu am spus nimic rău”.

I-a fost redusă amenda

Convins de nevinovăția lui, Paul Ciprian Comșa a apelat la Justiție. Pe 11 octombrie 2016, el a atacat în instanță cel de al doilea procesverbal și a dat în judecată IPJ Cluj. Pe 3 martie 2017, Judecătoria ClujNapoca a respins acțiunea lui Paul Ciprian Comșa, însă a redus cuantumul amenzii de la 800 la 200 de lei.

Instanța: „Agentul s-a simțit persiflat”

Paul Ciprian Comșa recunoaște că a spus agentului „așa să vă ajute Dumnezeu”. Se grăbea să ajungă la bancă și nu avea buletinul la el. Când s-a întors cu procesul verbal pentru oprirea interzisă, agentul i-a spus că putea să-i dea amendă și pentru că nu avea asupra sa buletinul, moment în care în semn de nemulțumire i-a adresat acea expresie.

Instanța nu a anulat procesul-verbal pe motiv că „scopul avut în vedere de legiuitor prin sancționarea faptei (…) a fost de a proteja valorile sociale reprezentate de demnitatea și onoarea persoanei sau a instituției pe care o reprezintă”. „Prin urmare, instanța apreciază ca fiind relevant în stabilirea răspunderii contravenționale nu doar cuvintele în sine ci și tonalitatea folosită. Este limpede că agentul constatator nu ar fi procedat la sancționarea petentului dacă nu s-ar fi simțit persiflat”, a conchis Judecătoria Cluj-Napoca.