Evenimentul Zilei > International > Poliția Moravuri ridică din nou capul. 200 de persoane au fost arestate pentru „indecență” în public
Poliția Moravuri  ridică din nou capul. 200 de persoane au fost arestate pentru „indecență”  în public

Poliția Moravuri ridică din nou capul. 200 de persoane au fost arestate pentru „indecență” în public

Autoritățile din Arabia Saudită au arestat peste 200 de persoane pentru încăl.carea obligației referitoare la „decență în public” – inclusiv pentru purtarea de haine indecente – și „hărțuire”, a declarat purtătorul de cuvânt al poliției.

Este prima astfel de situație după ce regatul saudit a început o politică mai moderată în ceea ce privește normele sociale.
Aproximativ 120 de bărbați și femei au fost arestați săptămâna trecută pentru nerespectarea bunelor moravuri, inclusiv pentru purtarea de „haine necorespunzătoare”, a declarat poliția din Riad într-o serie de postări pe Twitter, încă de marțea trecută.
Alte 88 de persoane au fost arestate în mai multe cazuri de hărțuire, conform mai multor declarații  ale poliției, după ce mai multe femei s-au plâns pe rețelele de socializare că au fost hărțuite la festivalul de muzică MDL Beast din Riad, care a avut loc la începutul lunii.
Festivalul de muzică electronică, care a atras zeci de mii de fani, este, conform organizatorilor, cel mai mare astfel de eveniment găzduit vreodată în regat.
Recentele arestări marchează o revenire la vechile norme, după ce conducătorul de facto al țării, prințul moștenitor Mohammed bin Salman, a început un proces de liberalizare a normelor sociale în regatul ultra-conservator. Acesta a anulat interdicția veche de zeci de ani potrivit căreia femeile nu aveau voie să meargă la cinematografe, nici să conducă automobile. De asemenea, acum sunt permise concerte și evenimente sportive la care pot participa atât bărbați, cât și femei.
Relaxarea normelor sociale au fost bine primite de mulți saudiți, mai ales că două treimi dintre aceștia au sub 30 de ani.
Totuși, în luna septembrie, autoritățile din Arabia Saudită au declarat că vor penaliza încălcările normelor de „decență publică”, inclusiv persoanele care poartă haine indecente sau care afișează gesturi publice de afecțiune, la doar câteva luni după ce regatul deosebit de conservator a început să emită vize turistice pentru prima dată în istoria sa.
Bărbații și femeile trebuie să evite „îmbrăcămintea strânsă” pe corp sau haine cu „limbaj sau imagini profanatoare”, conform instrucțiunilor postate pe un site web de limbă engleză lansat de autoritatea pentru turism. Normele de decență publică, aprobate pentru prima dată de guvern în luna aprilie, sunt percepute ca foarte vagi și au stârnit îngrijorarea opiniei publice, oamenii considerând că există prea mult loc de interpretare.